Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141733
Today: 92
Total: 141,733

Hagyományőrző családi nap Orfű 2022. 05. 21.

 Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete 2022. május 21-én hagyományőrző családi napot tartott Orfűn. kozosseg 2022 fejlesztes mbe.huAz eseményre nagyon szép környezetben került sor az Orfűi Malmoknál. 

A Hagyományőrző Családi Nap az NEAO-KP-1-2022/8-000535 közösségfejlesztési pályázati pénzből lett megvalósítva.

Az eseményre nagyon szép környezetben került sor az Orfűi Malmoknál.
A regisztráció után, népi mesterségekkel ismerkedhettek meg a tagok és családtagjaik.
A résztvevők különböző kézműves műhelyekben kis csoportokban próbálhatták ki az egyes kézügyességet igénylő kézműves szakmákat.
A következő mesterségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők: kerámia medál festés, füzet kötés, nemezvirág készítés, többszálú fonott karkötő fonás, bőrékszer készítés és lélekmadár fafaragás.
Mindezeket az Orfűi Kézműves Egyesület Orfűi Malmok Füzes Kata és csapata kézművesei mutatták be és mondták el egy-egy ősi szakma eredetét. Például a lélekmadár faragással kapcsolatban azt tudhattuk meg, hogy, az akkori korban a gyermek születésekor faragtak lélekmadarat és egykor minden házban függött egy lélekmadár a családi jólét, öröm és az újszülöttek őrzőjeként.
Egyetlen kis méretű lucfenyő, vagy hársfából készültek ezek a csodák.
Nagyon érdekesek hasznosak voltak ezek a foglalkozások, és mindenkinek tetszett. Szép értékteremtő alkotások születtek a szorgos kezek alatt.
Majd egy finom ebéd következett ami a helyszínen főzött babgulyás volt helyben sütött kenyérrel kenyérlángossal ami mindenkinek nagyon ízlett.
A tartalmas ebéd után egy hatalmas diófa árnyékában elhelyezett asztaloknál kellemesen szép időben a régi- új ismerősökkel folyt a beszélgetés.
Közben halhattunk fúvószenét amivel a Dombóvári Zeneiskola növendékei és tanárai kedveskedtek, majd fellépett a vendégként résztvevő
Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének Újgráci kis-zenekara és tánckara.
Szép, hasznos és vidám napot töltött el együtt a közösségünk.
Sok-sok ismerettel és élménnyel gazdagodtunk ezen a szép májusi napon.
Köszönjük az aktív részvételt mindenkinek!
Köszönjük az Orfűi Kézműves Egyesületnek és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének, hogy segítettek széppé tenni ezt a csodálatos napot!
Külön köszönet a szervezők áldozatos munkájáért, és azért, hogy jól érezhették magukat a résztvevők!

©Gj
A Hagyományőrző családi napról készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.

  • Találatok: 492