Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141739
Today: 98
Total: 141,739

Blog

EMBERÉLETEK MINŐSÉGE DŐLHET ROMBA

A szociális válság mélyére süllyesztette az állam a legrászorultabbakat
szocvalsag
Kilátástalan élethelyzet felé sodródnak fogyatékkal élő százezrek

Kilátástalan élethelyzet felé sodródnak fogyatékkal élő százezrek, az alábbiak miatt:

Emberéletek minősége dőlhet romba, ha a döntéshozók nem veszik komolyan a fogyatékkal élők jogos panaszait és segélykiáltásait az ellátási problémákkal kapcsolatosan - erre hívja fel a figyelmet Varga Ferenc országgyűlési képviselő, aki egy oxigénhiányosan született gyermekét otthonápoló édesanyával készített riportot.

A napi 24 órás felügyeletet igénylő, gyermekét gondozó anya figyelemfelhívása rávilágít arra a problémára, miszerint a rezsivédelem, csak az elektromos kerekesszék és moped, valamint az oxigén-koncentrátort használókat illeti meg. Ugyanakkor, azokat a fogyatékkal élőket nem, akik például agyi sérültként nem használhatnak kerekesszéket. Kifogásként megemlíti, hogy gyermeke mivel járni és mozogni sem tud, így más a hő-háztartása, mint az egészséges embereké, de számára mégsem jár a rezsitámogatás. Sőt, kihangsúlyozta a sokszázezer embert érintő, további problémát, miszerint rendkívül fontos lenne a gyógyászati segédeszközök ellátásának biztosítása is. Példaként megemlítette, hogy régebben jó minőségű és ingyenesen biztosított pelenkát kaptak, de jelenleg még a rosszabb minőségű pelenkák is, már 30-40 ezer forintba kerülnek havonta a gyermeke számára, mert már nincs rá állami támogatás. A felsorolt problémák miatt, nagyon nehéz ezeknek a felmerülő plusz többletköltségeknek a havonkénti kigazdálkodása.

A felsorolt gondok azonban, nemcsak a fogyatékkal élő gyermeket otthonápoló közeli hozzátartozót sújtják, hanem mindazokat a közeli hozzátartozókat is komoly anyagi nehézségek elé állítják, akik hasonló problémákkal küszködnek a felnőtt hozzátartozójukat otthon ápolva. Ugyanis egy baleset, vagy agyvérzés miatt mozgásképtelen felnőttet ápoló közeli családtagnak még több kihívással kell szembesülnie, mivel a felnőtt hozzátartozók otthonápolási díja jóval alacsonyabb mértékű - csupán töredéke annak - mint a súlyos fogyatékos gyermekek után járó ápolási díj mértéke. Ráadásul egy mozgásában súlyosan korlátozott felnőtt gondozása és mozgatása sokkal nagyobb fizikális teher, mint egy gyermeket ápoló-gondozó közeli hozzátartozóé.

A gyógyászati segédeszközök egyre gyakoribb és egyre nagyobb hiánycikké válása egyaránt sújtja nemcsak az érintett gyermekeket, de az érintett felnőtteket is, mivel már egyre több gyógyászati segédeszköz forgalmazó húzta le a rolót az elmúlt években is, az egyre szűkülő állami támogatás következményeként. Az állami támogatás növelésének hiánya miatt a további veszteségek okán, még tovább gyűrűzhetnek az ellátási gondok. Sőt, az egyre gyakrabban felmerülő gyógyszerhiányok, valamint az állami egészségügyi ellátórendszeri zavarok még tovább fokozhatják a problémákat.

Az érintett édesanya és gyermeke sorsát feltáró - Varga Ferenc országgyűlési képviselő által bemutatott - videó felvétel alapján, most csupán az érintett gyermekek problémáiról tájékozódhat a közvélemény, de sajnos ugyanez a probléma fennáll, sőt, még hatványozottabban is érintheti a felnőtt hozzátartozójukat otthonápoló közeli hozzátartozókat, mivel a felnőttek után járó ápolási díjak brutálisan alacsonyak a mindennapi megélhetés szempontjából, így az érintettek hasonló helyzete még nehezebb.

Annak viszont örülünk, hogy a döntéshozók, legalább a súlyos fogyatékkal élő gyermekek tartós ápolása esetén járó ápolási díjat a mindenkori minimálbér szintjéhez igazították, valamint 20 éves időtartamú ápolás után, még plusz 50 ezer Ft/hó nyugdíj-kiegészítésben részesítik őket. A kérdés már csupán az, hogy a felnőtteket tartósan otthonápoló családtagok rendkívüli megpróbáltatásaira vajon mikor figyelnek már fel a döntéshozók, hogy az ő tarthatatlan helyzetükön is enyhítsenek végre?

Varga Ferenc országgyűlési képviselő - a témához kapcsolódó - videóját ide kattintva lehet megtekinteni a Facebookon.

  • Találatok: 408