Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141739
Today: 98
Total: 141,739

Blog

NOVEMBERIG BÖJTÖLTEK A NYUGDÍJSZERŰ ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK…

Feszült várakozással teli hosszú hónapokon vannak túl a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.
dilemma
Az időseknek, a rokkantaknak és fogyatékkal élőknek egész évben a sokkolóan magas infláció miatt vissza kellett fogniuk a fogyasztásaikat.
Novemberig szó szerint, böjtölniük kellett - az újabb nyugdíjemelésre várakozva – mivel egész évben ők hiteleztek az államnak, ha az inflációkövető nyugdíjak csak kullogtak az infláció után. November 10-én végre megérkeztek a nyugdíjakkal és nyugdíjszerű ellátásokkal együtt – az idősek és a rokkantak folyószámlájára – a januárig visszamenőleges emelésekkel kiegészült összegek is.

A több mint 10 hónapos késlekedés - az ellátások visszamenőleges kompenzációjára várva - az érintettek számára nagyon hosszúnak tűnt. Az extrém magas Európa-bajnok magyar infláció miatt gyakran meg kellett gondolni a rangsorolásokat, hogy a gyógyszereket váltsák-e ki, a rezsiszámlákat rendezzék, vagy azt, hogy a bevásárlásnál mi kerülhetett a kosárba.

Az idősek és a nyugdíjszerű ellátottak „elkábítva, de ugyanakkor elhagyatva” érzik magukat.

Hiába kábítja a Fidesz az időseket, a korrekció ellenére leszakadnak a nyugdíjak.

Ahogy a novemberi emelést, úgy a januárit is törvény írja elő, ám mindkettő a kabinet becslésén alapul” - erről írt a Népszava hírportál.

Sőt,….

Miközben törvényi kötelezettség a novemberi nyugdíj korrekció, a kormány továbbra is úgy kommunikál, mintha ez a plusz pénz, és annak kifizetési módja egyfajta ajándék, és a Fidesz-KDNP döntése lenne” – ezt is megemlíti a „Népszava” online.

Több döntéshozó politikus is megszólalt a témában, hogy: az idősek a mostani háborús helyzetben és a szankciós infláció mellett is kb. félhavi nyugdíj kiegészítést, átlag 78 ezer forintot kapnak novemberben, mellyel biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést”- erről is említést tesz a Népszava hírportál.

Végül: Szomorú tény, hogy a nyugdíjszerű ellátásként folyósított rokkantsági ellátások összege olyannyira alacsony, hogy az ellátást kapók közül sokan, alig pár-tízezer Ft/hó összegű pénzellátást kapnak csupán, miközben a megrokkanásuk előtt átlag 35 évet ledolgoztak. A rokkantsági ellátások összegének átlaga nagymértékben leszakad az öregségi nyugdíj átlagának összegétől, viszont a nettó átlagkeresethez képest már siralmasan alacsony! Azonban, az átlag nyugdíj összege is már a felét sem éri el a 10 évvel ezelőtti nettó átlagkeresetnek.

A rokkantak, a fogyatékossággal élők, az idős kisnyugdíjasok és krónikus betegek egészségügyi és gyógyszerkiadásainak havi több tízezer forintos költsége tovább rontja az érintettek amúgy is kiszolgáltatott helyzetét.

 

Hírforrás: https://nepszava.hu/3215224_nyugdij-orban-kormany-inflacio-keresetek  • Találatok: 271