Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141739
Today: 98
Total: 141,739

Egészségpercek

Együnk sok zöldséget egészségünkért

Energiával töltenek fel, egészséggel ajándékoznak megeheszseges zoldsegek

Együnk sok zöldséget egészségünkre!

A megfelelő minőségű termékekről, azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Minden zöldség roppant egészséges, de léteznek olyan zöldségek, amelyek sok energiával látják el a szervezetünket és sokkal egészségesebbek a társaiknál.
Ha szeretnénk mi is sokáig megőrizni az egészségünket, akkor fogyasszunk el ezekből a zöldségekből annyit, amennyit csak tudunk.
Mutatunk is most ezek közül néhányat!

A céklának a levele, azaz a zöldje is ehető. Tele van K-vitaminnal, amely összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. A cékla pedig gazdag forrása a nitrátoknak, amelyek jót tesznek a vérnyomásnak. Ezt a pozitív hatást fokozzák a zöldségben található rostok is.

A brokkoli, a káposzta vagy a retekcsíra is sok tápanyagot tartalmaz. Gazdag forrásai a C- és az E-vitaminnak, amelyek antioxidáns tulajdonsággal és így betegségmegelőző hatással rendelkeznek.

A mángold különösen gazdag A-vitaminban, K-vitaminban és C-vitaminban, amely antioxidánsoknak kiemelkedő a sejtvédő szerepük.

A zöld leveles zöldségek is nagyon sok értékes és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, beleértve a folátot, a béta-karotint, az A-vitamint és a C-vitamint.

A spárga szintén gazdag forrása a folátnak, B-vitaminokat is bőséggel tartalmaz, amelyeknek igencsak nagy a szerepe a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

A spenót szintén C-, A- és K-vitaminban gazdag, amelyek ugyancsak a jó egészséget szolgálják. Mindhárom vitamin csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A káposzta tartalmaz a szem egészségét szolgáló béta-karotint, az immunrendszer működését segítő C-vitamint, illetve csontépítő K-vitamint is.

A borsó bővelkedik rostokban, amelyeknek kulcsszerepük van a jóllakottság fokozásában. Az emésztést is megtámogatják, illetve a magas koleszterinszintet is csökkentik.

A paprika gazdag forrása az idegrendszer működését segítő B-vitaminoknak, az immunrendszer működését segítő C-vitaminnak, amely vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, illetve béta-karotinban is rendkívül gazdag. A béta-karotin egy olyan karotinoid, amely szintén antioxidáns tulajdonsággal bír. Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben.

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség a világon. Egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkenti a rákos betegségek kockázatát. Csontsejtépítő K-vitaminban is bővelkedik, illetve az íny védelmét szolgáló, a sebgyógyító és a kollagéntermelést fokozó C-vitaminnak is gazdag forrása.

Spenót talán a legegészségesebb zöldség

A spenótot sötétzöld színe és talán kellemetlen íze miatt sokan nem szeretik. Talán Ön sem lelkesedik a spenótért......

A zord és nemszeretem külső mögött azonban felbecsülhetetlen belső értékek vannak a spenótban. Márpedig ezekért az értékekért érdemes sutba dobni ezzel a leveles zöldséggel szembeni ellenérzését.
A spenót talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldség. A legegészségesebb saláta. A spenótban rengeteg A- és C-vitamin van. Igen gazdag gyulladást csökkentő és káros szabadgyököket megkötő antioxidánsokban is.

Sok olyan ásványi anyag van benne, például a cink, a szelén és a mangán, amelyek antioxidánsokként védik a szervezetét a gyulladásokkal szemben. Magas az E-vitamin tartalma is. A csontok építésében fontos szerepet játszó kalcium és foszfor tartalma is jelentős.

Magas rosttartalma segíti az emésztést, és ezzel segít az emésztési betegségek elkerülésében is. Bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat, ami szintén csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Főzéskor vitamintartalmának jelentős részét, akár felét is elveszíthetik a zöldségek. Különösen a C-vitamin tartalom veszélyeztetett, mert ennek jelentős része eltűnik főzéskor. Ezért érdemes nyersen, zölden fogyasztani a zöldségeket, például salátának összekeverve. Ha pedig mégis főzi, akkor érdemes rövid ideig főzni, hogy minél több maradjon meg bennük az értékes vitaminok tartalmából. Főzés helyett pedig érdemesebb párolva fogyasztani. Párolással a spenót megőrzi a benne lévő vitaminok jelentős részét.

Gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmával szemben alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyasztásával az elhízástól sem kell tartania.

Többféle B-vitamint is tartalmaz. Folsav és piridoxin tartalma jótékonyan hat a szív és érrendszer működésére.


Zöldségesből vs. Fagyasztott Zöldség

Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd

  • Találatok: 68