Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141739
Today: 98
Total: 141,739

Nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak útdíj kedvezménye

Nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak útdíj kedvezménye
utdijkedvezmeny mozgkorl mbe.hu
A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak
 

A korábbi gyakorlatnak megfelelő utólagos kompenzációval ellentétben a 2016. január 1-től előzetes bejelentést követően (!) a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriában e-matricát váltani.

A kedvezményes e-matrica vásárlás
1. Feltétele, hogy a D2 díjkategóriába tartozó gépjármű üzembentartója legalább 4 gyermek után családi pótlékban részesülő személy,
illetve a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy, vagy annak hozzátartozója (egy háztartásban élő) legyen.
2.  Az üzembentartó a jogosultságát megalapozó adatokat tartalmazó bejelentését előzetesen a közlekedési igazgatási hatóság mentességi nyilvántartásába kell megtennie.
Fontos, hogy a bejelentésről az üzembentartónak kell gondoskodnia, és a kedvezményes (D2 helyett D1 díjkategóriájú) e-matricát csak ezt követően jogosult megváltani.

További tudnivalók

  1. A nagycsaládosok számára a kedvezmény igénybevételének jogosultsága a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig érvényes, az e-matricák a díjrendeletben meghatározott érvényességi idővel (heti-10 napos, havi, éves) használhatók fel. Vagyis a kedvezményes e-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést évente meg kell újítani. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében nincs szükség a bejelentés megújítására.

  2. A jogosultság a parkolási igazolvány visszavonásával és a jogosultság nyilvántartásból történő törlésével megszűnik.

  3. A kedvezményt egy üzemben tartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti.

  4. A jogosult személyek a jövőben a közlekedési igazgatási hatóságnál tett bejelentés alapján, a nyilvántartásba vételt követően válnak jogosulttá a díjkedvezmény matricavásárlás előtti igénybevételére.

  5. A 2015-ben a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak számára kedvezményes e-matrica vásárlási lehetőséget biztosító utólagos kompenzációval megváltott megyei és országos éves jogosultságok 2016. január 31-ig érvényesek. Ezért akinek van 2015-re érvényes megyei vagy országos éves e-matricája, lehetősége van január végéig megváltani az új, 2016-os jogosultságot, beleértve az előzetes bejelentési kötelezettséget is

  6. Amennyiben a kedvezményre jogosult D2 gépjármű utánfutót vontat, az “U” kategóriába tartozó vontatmányra a jogosultságot külön meg kell váltani.

  7. Amennyiben az kedvezményt igénybe venni szándékozó autós nem tesz eleget előzetes bejelentési kötelezettségének, de a D2 kategóriába sorolt járművére D1 kategóriában megvásárolt e-matricával közlekedik a díjköteles úthálózaton, majd később kezdeményezi a kedvezményre jogosultként nyilvántartásba vételét, úgy a nyilvántartásba vételt megelőző díjköteles úthálózaton való közlekedése a kedvezményes D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után.

Az ügyintézés részleteiről javasoljuk, hogy az illetékes hivataloknál érdeklődjenek. 
A tájékoztatás nem teljes körű.
A részletes szabályozás megtekinthető a 2016. január 1-től hatályba lépett, az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló, módosított 36/2007. (III. 26.) GKM rendeletben.
Forrás: Útdíj.hu ( https://www.utdij.hu/)

©Gj

E-matrica vásárlási tudnivalók 

Videó szerzője: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

  • Találatok: 248