Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141734
Today: 93
Total: 141,734

Szociális hozzájárulási kedvezmény a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyekre

Szociális hozzájárulási kedvezmény jár a megváltozott munkaképességű személyekre
szocho kedvezmeny
Fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában részesülő személyekere alkalmazható

Szociális hozzájárulási kedvezmény jár a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyekre, azon belül is a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesülőknek 2023. augusztus 1-jétől a MEOSZ által megfogalmazott javaslattal összhangban.

Erről írt cikkében az Adózóna online hírportál és a MEOSZ

A fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyekre érvényesíthető szociális hozzájárulási (szocho)
kedvezményről tett közzé tájékoztatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása alapján a szociális hozzájárulási kedvezmény igénybevételével kapcsolatos tudnivalókat cikkünkben foglaltuk össze.

"A 2023. augusztus 1-jétől hatályos rendelkezés (a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 13. § (3) bekezdés c) pontja) lehetővé teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesülőként megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető és egyéni vállalkozó is saját maga után érvényesíthesse a kedvezményt.

A kedvezményt érvényesítheti a megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető és az ilyen státuszú egyéni vállalkozó is saját maga után.

A szochokedvezmény megilleti a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget is az olyan megváltozott munkaképességű tagra tekintettel, aki után szochót fizetnek.

A kedvezmény a fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadékának folyósítását igazoló határozattal érvényesíthető. [A Szocho tv. 13. § (5) bekezdése.]

olvasható a NAV tájékoztatójában.
A NAV tájékoztatója szerint a fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek utáni szociális hozzájárulási kedvezményt először:

– a kifizető a 2023. augusztusi 2308 jelű bevallásban,

– a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó az augusztusi 2358 jelű bevallásban,

– az átalányadózó egyéni vállalkozó pedig a III. negyedévről benyújtandó 2358 bevallás 2358-AT–02 és AT–03 lapján szerepeltetheti."

Megjegyzendő, hogy üdvözölendő ez a kedvezmény  mert így egyre több megváltozott munkaképességű személyt alkalmazhatnak a munkáltatók. 
Ezzel is biztosítva az érintett személyek megélhetésének stabilitását a jelenlegi és a jövőbeni lehetséges infláció emelkedés tükrében.

Írta: Gerencsér József

  • Találatok: 214