Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141733
Today: 92
Total: 141,733

Ősszel már fellélegezhetnek a betegek

Ősszel már fellélegezhetnek a betegek
haziorvosnalTalán nem kell sorban állni majd a szakorvosi javaslatokért

Dr. Takács Péter Egészségügyi Államtitkár az elmúlt hónapokban többször nyilatkozott arról, hogy az egészségügyi ellátórendszer átalakítása egyre sürgetőbbé válik. Nemcsak a költséghatékonyság, de az orvosok és szakdolgozók létszámhiánya miatt is, valamint azért is, hogy a betegellátás színvonala is javulhasson.
Ehhez, elsődlegesen az alapellátási feladatokat ellátó háziorvosi praxisok kompetenciáját kellene kiszélesíteni, például a beteg utak lerövidítésével.

Ez a lépés nemcsak a betegek számára lenne kedvező, de a háziorvosoknak sem kellene a betegek részére - az évenkénti szakorvosi javaslat alapján szedett gyógyszerekhez, illetve a gyógyászati segédeszközök igényléséhez - a beutalókat kiírni. Sőt, a betegek szakorvosi vizsgálatának kórtörténeti leletdokumentációit sem kellene évenkénti adminisztrációval újra és újra nyilvántartásba helyezni. Így a szakorvosi járó-beteg ellátást sem terhelnék a felesleges beteg utak, ha például az eddigi, évenkénti szakorvosi javaslatok alapján felírható gyógyszereket, illetve gyógyászati segédeszközöket, a jövőben már a háziorvosok is felírhatnák.

Az egészségügyi államtitkár véleménye szerint:

A háziorvosi körre sokkal nagyobb feladatokat lehet bízni, mint eddig. Már ősszel felírhatók lehetnének a szakrendeléshez, járóbeteg-szakellátáshoz kötött gyógyszerek az alapellátásban, és ez igaz a gyógyászati segédeszközökre is”.

Olvashatjuk az Infostartban.

Ez fontos lépés lenne, főként a krónikus betegek, a fogyatékkal élők és idősek számára. Ugyanis részükre nagy könnyebbség lenne, ha egyszerűsödnének a feltételek. Például, kedvezőbb lenne a jelenlegi több hónapos várakozási idők kiiktatása, illetve a felesleges beteg-utak évenként megismételt végigjárása. Tény az is, hogy a háziorvosok ismerik legjobban a betegeik állapotát, mivel az orvos - beteg találkozók leggyakrabban a háziorvosi rendelőkben történnek.

Az Egészségügyi Államtitkár javaslata rendkívül jó hír a betegek számára. Nagyon várjuk a mihamarabbi megvalósítását, hogy a krónikus betegeknek és fogyatékkal élőknek se kelljen a hosszú beteg-utakat végigjárni, akár a gyógyszerjavaslatok miatt, akár a gyógyászati segédeszközök felírása miatt, hanem mindezt egyszerűen és rugalmasan intézhessük a háziorvosunk segítségével.

Írta: Gerencsér József

Hírforrás:
https://infostart.hu/belfold/2023/09/03/takacs-peter-a-haziorvosokra-sokkal-nagyobb-feladatokat-lehet-bizni-mint-eddig

 

  • Találatok: 346