Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141734
Today: 93
Total: 141,734

EGY ROKKANT FÉRFI DRÁMAI VALLOMÁSA A KISZOLGÁLTATOTTSÁGRÓL

A Szegedi Televízió Híradójában láthattunk riportot egy sárbogárdi rokkant édesapáról, aki két kiskorú gyermekét egyedül neveli és kendőzetlenül beszélt az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantak kiszolgáltatottságáról.
rokkant per optimized
A riportban elhangzik, hogy „halálsorra küldik a rokkantakat”...

Erről már korábbi írásunkban is beszámoltunk itt.

 A Szegedi Televízió riportja ITT tekinthető meg.

Üdvözlendő, hogy a Szegedi Televízió ismételten foglalkozik a két gyermekét egyedül nevelő rokkant férfi sorsával. "Az államnak törekednie kell a szociális biztonság megteremtésére". A rokkant férfi keresetét tárgyaló bíróság szerint a rokkantsági ellátásnak, csak a rokkant ellátását kell fedeznie.

A Szegedi Televízió újabb riportja ITT tekinthető meg.

A rokkant férfi drámai vallomására a sajtóhírekben is egyre többször figyelnek fel:

Nem tudom kigazdálkodni, éhen fogok halni, a teljes vagyonomat fel kell számolnom azért, hogy a gyerekeimnek enni tudjak adni. Ez nem európai ország” – nyilatkozta Orosvári Zsolt. 

Szociális szadizmusról beszélünk, gyakorlatilag az éhenhalásra vannak az emberek ítélve a mai Magyarországon” – fogalmazott az ügyvéd. Erről bövebben ITT olvashatunk. 
A rokkant férfi korábban jótékony akciójával ágyakat és klímaberendezéseket szerzett a kórházakba, megkapta az Egészséghős díjat és a Magyar Civil Becsületrendet” - erről is írt a blikk.hu hírportál.
A vele készült riportokban elhangzó állítások nem túlzók, hiszen minden téren végtelenül kiszolgáltatott az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantak helyzete. Nemcsak a beteg-utak nehezítettek, mire az orvos-szakértői bizottság szakvéleménye megszületik az egészségkárosodásuk mértékéről, hanem a jogorvoslati utak is egyre nehezítettebbek. A 2012. január 1.-től hatályba lépő 2011. évi CXCI.(XII.29.) törvény alapján - a rokkantsági nyugdíjak 2011. december 31.-én történt elvonása után - rokkantsági ellátásban, valamint rehabilitációs ellátásban részesítik az arra jogosult megváltozott munkaképességű személyeket.

Ezek a pénzellátások rendkívül alacsonyak, melyeket a jogosultak részére „jövedelempótló ellátás” címén folyósítanak.
A kérdés csupán az, hogy hol van a jövedelem?
Ugyanis, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási aránya ugyan nőtt az elmúlt évtized során, viszont a súlyos betegeknek csupán kb. 40% -a képes munkavégzésre.
Nagy részük a rossz egészségi állapota ellenére is kénytelen munkát vállalni, a megélhetési válság miatt.

Rendre-módra halljuk az érintettektől, hogy igyekeznek tőlük elvonni, amit csak bírnak. Nemcsak a rokkantsági ellátásukat "csapolják meg", hanem a többi kiegészítő jogosultságokat is igyekszik elvonni tőlük az állam. Például az 50% mértéket elérő vagy meghaladó egészségkárosodottak (ÖEK) utáni özvegyi nyugdíjjogosultságot, az aktív korúak ellátását, a parkolási igazolványt, a fogyatékossági támogatást, vagy a közgyógy-ellátást, sőt már az ingyenes párfogó ügyvédi szolgáltatást igénybe-vevők körét is drasztikusan leszűkítették. Ezáltal, még a jogorvoslati lehetőség igénybevétele is nehezített azok számára, akik nem rendelkeznek kellő érdekérvényesítő képességgel.

Az elkeseredett rokkant férfi magyar állammal szembeni pere 2023. október 27.-én a Veszprémi Bíróságon kezdődő tárgyalás után, 2024. februárban folytatódhat.
Kíváncsian várjuk a per kimenetelét, ugyanis a rokkant férfi nemcsak önmaga kiszolgáltatott helyzetére hívja fel a döntéshozók figyelmét, hanem kb. 300 ezer sorstársa miatt is aggódva, társadalmi összefogást sürget az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásáért.

 

  • Találatok: 426