Skip to main content
Hungary 95.3% Hungary

Total:

45

Countries
141737
Today: 96
Total: 141,737

Megszólalt a vészcsengő, nemcsak az ápolásra szorulókért, de az ápolási díjasokért is…

otthonapolas help optimizedEgyre több sajtóhír foglalkozik a témával, miszerint növekvően tornyosuló gondokat jelent a családok számára az egyre elöregedő társadalmunkban nemcsak az idősek, de a még aktív életkorú felnőtt családtagok ápolási feladatainak ellátása is.
Főleg azért is, mert a megélhetéshez kétkeresős családmodell szükséges, azonban, az ápolással járó feladatok többségét, még ma is nők végzik, viszont az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év a nők számára is. Azok a nők, akik felnőtt hozzátartozójukat hosszú évekig ápolják, nemcsak a segélyszerű ápolási díjak miatt szegényednek el, hanem a nyugdíjuk is rendkívül alacsony lesz az alig pár tízezer Ft/hó összegű ápolási díj miatt.

Az otthonápolási feladatokat ellátó nőknek óriási hátrányt jelent, ha az ápolt családtag miatt bizonytalan hosszúságú időre kiesnek a munkából nemcsak az ápolási díj folyósításának időtartamára, hanem azért is, mert, ha az ápolt halála után vissza szeretnének kerülni a munkaerőpiacra, az nem biztos, hogy sikerül, főleg, ha az öregségi nyugdíjkorhatárhoz már csak 5-10 éven belül vannak. A felnőtt családtag gondozása és ápolása címén folyósított ápolási díjak viszont olyannyira alacsony összegűek, hogy az ilyen családok az ápolás évei alatt minden tartalékukat felélik, szó szerint nyomorognak. Azonban, ha az otthonápolási feladatokat végző családtag is megrokkan, nem lesz jogosult az ápolási díj folyósításának időtartama után rokkantsági ellátásra, mert az, nem számít be a biztosítási jogviszonyba.

Nemcsak amiatt szenvednek hátrányt a közeli hozzátartozót ápolók - akik erre a 24 órás embert-próbáló feladatra vállalkoznak - hogy gyakran nem is értenek a szakszerű ápolási-gondozási feladatokhoz, hanem arra is ki kell képezniük magukat, hogy ne szenvedjenek egészségkárosodást, mivel a rendkívül alacsony összegű ápolási díjak már önmagukban is megélhetési válságba taszítják az erre a feladatra kényszerűségből vállalkozó családtagot. Azonban, ha ők is megrokkannak, az már maga a vég!

Nem túlzás kimondani, hogy súlyos diszkrimináció sújtja az ápolási díjasokat attól függően, hogy az érintett személy a gyermekét, vagy felnőtt hozzátartozóját gondozza otthonápolás címén. Az államnak nem szabadna ekkora jövedelembeli különbségeket alkalmazni az ápolási díjban részesülők között. Az ugyanis örvendetes, hogy a gyermeküket gondozó-ápolók minimálbérben részesülhetnek és 20 évnyi, vagy azt meghaladó ápolás esetén havi 50 ezer Ft/hó nyugdíj kiegészítést is kaphatnak majd. Viszont, a felnőtteket gondozó-ápoló közeli hozzátartozók ápolási díjai alig pár tízezer Ft/hó összegűek, differenciáltak az ápoltak állapotától függően, és számukra nyugdíj kiegészítés sem jár, ha elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Számos sajtóhír is „átölelte már” és foglalkozott ezekkel az egyre égetőbb problémákkal, melyek a felnőtt családtagok otthon-ápolóit sújtják. Azonban az állami és a magán idős,- és szociális otthonok lakóira, vagy családjukra is egyre nagyobb anyagi teher hárul a térítési díjak drasztikus mértékű megemelésével. Így az érintettek és családjuk is megélhetési válságba kerülnek.
A családok már nem bírják megfizetni az egyre jobban emelkedő díjakat, erről ír az Index hírportál.

50%-kal emelkedtek az idősotthoni térítési díjak a Népszava online szerint.

Mivel a családoknak dolgozni,- és a gyermekről gondoskodni kell, így egyre nő az idősek igénye az idősotthoni elhelyezésre, ha idős korban már nehezen megy számukra az önellátás. Azonban a várólisták egyre nőnek, de az intézményekbe történő elhelyezéshez hosszú éveket kell várni, mert csak kihalásos alapon van esély a bejutásra.Sok család érintett, ahol az idős és beteg szülők gondozását meg kellene oldani, de „az állami férőhelyek hiányában már terjedni kezd a feketegondozás is” - erről is írt a Népszava hírportál.

Az otthonápoló-gondozó hozzátartozók feketén-fehéren kimondták, hogy „nevetséges összeget kapunk” - a szabadeuropa.hu hírportálon az érintettek nyilatkoztak, sőt, petíciót is indítottak.

Bármikor bármely család szembesülhet ezzel a szörnyű problémával, hogy az otthonápolás-gondozás nyomorba taszítja őket, ha a felnőtt hozzátartozójukat alig pár-tízezez Ft/hó összegű ápolási díjért lesznek kénytelenek ápolni.

Ez ellen a döntéshozóknak sürgősen tenni kellene, ez nem maradhatna így, mivel ahogy öregszik a társadalom, egyre több család válik érintetté. Főleg, ha az állam már a kórházak krónikus belgyógyászati ágyait is elkezdte felszámolni, az idősotthonok és szociális otthonok állami támogatása nem emelkedik, csak a családok terhe és kiszolgáltatottsága nő. Ezek az intézkedések és szabályozások alapvető emberi jogokat csorbítanak, mint a betegjogokat, és az érintett családok szociális biztonsághoz való jogát. Azért sem elfogadható el ez a helyzet, mert azok, akik súlyos beteg felnőtt, vagy idős családtagot ápolnak, azoknak rendkívül hátrányos megkülönböztetésben van részük, a súlyos beteg gyermeküket ápolókkal szemben is. Ez a fajta diszkrimináció társadalmilag nem elfogadható. Egységessé kellene tenni - a minimálbér szintjére emelni - az ápolási díjakat, mivel a felnőtt,- az idős magatehetetlen betegek ápolása fizikálisan még nehezebb teher, mint a kisgyermekeké.

Pont ezért lenne szükséges, hogy minél többen írják alá a petíciót, ITT!
  • Találatok: 301