Amit a málnáról jó tudni
Ki ne legelte volna gyerekkorában marékszám ezt az édes kis gyümölcsöt, egyenesen a bokrokról
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom és az egészségre is pozitív hatással van
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Amikor a nyár beköszöntével alig vártuk, hogy végre pirosba forduljanak a zöld bogyók és már-már szánkban éreztük mézédes, puha ízét…
Mind ismerjük a mondást....„napi egy alma az orvost távol tartja”.
Itt viszont most nem az almáról fogunk beszélni, de maradunk a gyümölcsnél.
A természet ajándékozta bőségszaruban ugyanis megbújik egy igen apró, mégis csodálatos rubin ékkő a málna.
Nem csak ízélménye az, ami jó hatással van testünkre-lelkünkre, de aprósága ellenére az egyik legnagyobb vitamin- és antioxidáns forrás.
Bizony, egy marék málna nem kevesebb, mint napi C-vitamin szükségletünk akár 50%-át is kiteheti.
A C-vitamin pedig szervezetünk számára nagyon fontos, hiszen sok nélkülözhetetlen ásványi anyag és egyéb vitamin felszívódását elősegíti.
És mielőtt Kedves Olvasó, megrándítanád vállad, hogy „ez nem nagy dolog”, hadd tartsalak fel még pár mondat erejéig.
Ezek a kis apróságok igazi antioxidáns bombák.
Azért is fontos ez, mert az antioxidáns tulajdonság az, amely a szervezetünket az oxidatív stressz ellen védi – megköti a káros szabad gyököket
melyek a sejtek pusztulásáért és az öregedési folyamatokért felelősek.
Mind mentális, mind külső fizikai jegyeket érintve.
Szóval tekinthetjük ezeket a varázslatos erdei bogyókat némi regényes túlzással a fiatalság csodaszereként is.
Meglepő lehet már csak édes mivolta miatt is, de a málna azon gyümölcsök közé tartozik, melyek a legkevesebb cukrot tartalmazzák
viszont szervezetünk számára jól hasznosítható rostban igen gazdag. Néhány kutatás bizonyította is mivel jár, hogyha napi étrendünkbe bevonjuk a málnát.
Többek között észrevették, hogy azoknál, akiket a cukorbetegség veszélye fenyegetett, a napi 1-2 marék málna elfogyasztása
jelentősen csökkentette a vércukorszintet – így elmondható, hogy ebben is mankót tud nyújtani számunkra.
Nyilván ez nem gyógymód… de természetes úton tehetünk a diabétesz kialakulása ellen így is.
Hat ok, hogy mindennap egyél málnát főleg amikor szezonja van
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!
1. JAVÍTJA A LÁTÁST
Napi 2-3 maréknyi málna segít megelőzni a súlyos látásromlást, a makuladegeneráció (vagyis szemfenéki meszesedés, ami az időskori látásromlás egyik vezető oka) egyik legismertebb természetes ellenszere.
Akár sütihez, akár egy pohár smoothie-hoz, akár gyümölcssalátához választod alapanyagnak, a szemeid mindenképp meghálálják!
2. ENYHÍTI A MENSTRUÁCIÓS TÜNETEKET
A málnát évszázadok óta használják a nők a nehéz napok megkönnyítésére.
A nőgyógyászok napjainkban is gyakran ezt a gyümölcsöt ajánlják azoknak, akiknek nagyon erős a menzeszük.
De a vérzés enyhítése mellett fájdalomcsillapító hatása is van, várandós nőknek pedig igazi csodaszer lehet émelygés ellen.
3. SEGÍT MEGELŐZNI A DAGANATOS BETEGSÉGEKET
Ha rendszeresen fogyasztasz málnát, akkor kevesebb az esély rákos betegségek kialakulására.
A gyümölcsnek ugyanis magas az ellagsav tartalma, ami segít a testednek megszabadulni a szabad gyököktől.
Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amik szintén segítenek megakadályozni a daganatok létrejöttét.
4. BŐRFIATALÍTÓ HATÁSA VAN
A málna nem csak extra egészséges, de a bőrödet is megszépíti.
Ha rendszeresen fogyasztod, az arcodon hamar látszani fog a ránctalanító hatása.
Sőt, nem csak megeheted, de magadra is kenheted: keverj össze egy maréknyi málnát egy doboz joghurttal, majd vidd fel a kencét az arcodra!
Hagyd hatni 10-15 percig, először meleg, majd hideg vízzel öblítsd le, és az arcbőröd rögtön ragyogóbb és selymesebb lesz.
5. ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
Magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt a málna szuper hatással van az immunrendszeredre, és segít megelőzni a súlyos betegségeket.
Nyáron akár még az ásványvizedbe is belecsempészheted a gyümölcsöt, ami így nem csak lágy, málnás ízű lesz, hanem extra egészséges is.
6. SEGÍT A FOGYÁSBAN
A málna rengeteg mangánt és sok-sok rostot tartalmaz, amik felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot,
vagyis hosszabb ideig érzed úgy, hogy tele van a hasad. Ha rendszeresen fogyasztod, sokkal könnyebben letudod adni a plusz kilókat.
Ez lett volna dióhéjban, málna méretűre sűrítve mind ama csodás tulajdonság, melyet eddig tán nem is sejtettünk erről az apró, piros gyümölcsről.
Forrás: https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/malna-kisokos-minden-amit-tudni-erdemes-rola/
Idd magad egészségesre!
Videó szerzője: Zöldvital
- Találatok: 819