Amit a szelídgesztenyéről jó tudni
Az őszi időszak beköszöntével várjuk, hogy szezonja legyen végre
Ez a kis barna csoda C-vitaminban igen gazdag jószág.
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Gesztenye a növényvilág sünije
Ez a kis barna csoda C-vitaminban igen gazdag jószág.
Az őszi időszak beköszöntével mindig tenyereim dörzsölöm össze és várom, hogy szezonja legyen végre.
Vidéki származásom révén minden évben hozzájutottam ehhez az apró eledelhez, mely számomra a mai napig mennyei manna.
Emlékszem, ahogy beérés után nagyszüleim telkén kutattunk az avarban, keresgélve a szúrós kis gubókat, kosárba gyűjtés után pedig óvatosan megfosztottuk védelmező burkától.
Aztán munkánk szó szerinti gyümölcsét (mert bár sokan nem tudják, de valójában a gesztenye sokkal közelebb áll a gyümölcsök családjához, mint a magvakéhoz) vagy megfőztük vagy megsütöttük. Nekem egyébként a sült gesztenye a kedvenc formám és minden macerát megér, hogy aztán szétrobbanjon számban az ősz íze.
Egyébként a gesztenyének nagy múltja van.
Évezredeken át az emberek táplálkozásának szerves része volt csak ahogyan nőtt a népesség, gyarapodtak a városok, sajnos mint sok más, a gesztenyefák élettere is visszahúzódott, megritkult.
Ez a kis barna csoda C-vitaminban igen gazdag jószág.
Fél marék nyers gesztenye képes akár a napi C-vitamin szükséglet 45%-át is kitenni.
Nyilván mi már elszoktunk attól, hogy nyersen fogyasszuk (pedig meg lehet enni ilyen formában is), de sütés vagy főzés után nagyjából a felére csökken, de marad benne vitamin tartalom.
Ezen kívül remek antioxidáns, köszönhetően a benne lévő ellag- és galluszsavnak.
Előbbi leginkább bogyós gyümölcsökben és magvakban fordul elő.
Sejtburjánzás elleni hatása okán gyakran javasolják a rákos betegek számára az ellagsavat tartalmazó élelmiszereket
ugyanis esetekben segíthet meggátolni a rákos sejtek erőszakos szaporodását (nyilván segíthet, de semmiképp sem válthatók ki a betegséghez tartozó kezelések!).
Az ellagsav kéz a kézben jár a galluszsavval, mivel annak oxidációja révén jön létre.
Továbbá rost és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, csakúgy, mint a legtöbb csonthéjasnak.
Magnéziumban kifejezetten gazdag és a potassziummal együtt segít szabályozni az érrendszer és vérkeringés helyes működését,
elejét véve olyan betegségeknek, mint a szívelégtelenség vagy stroke.
Illetve a vércukorszint szabályozásában is segíthet ennek és a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően.
Rost tartalma végett pedig az emésztésnek tesz nagyon jót, bár túladagolni nem lehet úgyhogy nem kell félni, hogy bélműködésünket felborítja ez kis aranyos.
Ráadásul glutén mentes úgyhogy a cöliákiában szenvedők is bátorsággal fogyaszthatják!
Így hát javasolt mindenkinek, aki szereti és annak is, aki még nem evett: főzve, pürébe, sütve vagy épp valamilyen ínycsiklandó
ételnek kiegészítéseként és a fogyókúra nehéz útját taposók se féljenek tőle; a gesztenye ugyanis meglehetősen kalóriaszegény.
Szóval gyönyörködjünk az ősz varázslatos színeiben amíg még tart és gondoljunk arra, hogy hamarosan nem csak látványával, de ízeivel is megajándékoz minket.
Hét nyomós érv, hogy miért fogyasszunk minél több szelídgesztenyét.
A szelídgesztenyéről sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen, a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom sült gesztenye illata.
Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl, rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó,
ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá!
1.Tele van E-vitaminnal
Antioxidáns hatású, „sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, 7,5 mg/100g, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.
2.Tele van B-vitaminnal
Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200mg/100g), a B2-vitamin (250mg/100g), valamint a B6-vitamin (0,32mg/100g) mennyisége is.
3.Tele van C-vitaminnal
Kevéssé ismert, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100g ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.
4. Tele van ásványi anyagokkal
100g-ban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
5. Nem tartalmaz koleszterint
Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
6. Nyersrost- tartalma magas
Az ún. élelmirost hányada jelentős.
Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak.
A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak.
Élettani hatásuk szerteágazó:a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést.
A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
7. Magas a szénhidrát tartalma
Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket..
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy egy szuper-egészséges élelmiszer a gesztenye!
Gesztenyét, egyébként számos formában megtaláljuk a boltokban, ezért nem feltétlenül kell téli csemegeként számon tartanunk.
A mélyhűtött áruk között az egész pucolt, a natúr püré, de lehet már natúr főtt gesztenyét kapni védőgázas csomagolásban is,
és sütéshez, búzaliszt helyett, már őrölt, azaz gesztenyeliszt formában is hozzájuthatunk, ehhez a fantasztikus gyümölcshöz.
Számos húsos étel töltelékeként vagy köretként is megállja a helyét.
Pofonegyszerű gesztenye torta
Szerző: Receptneked.hu
- Találatok: 796