Amit az őszibarackról jó tudni
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack - nem véletlen, hiszen az őszibarack hatóanyagai kitűnőek a száraz és fáradt bőrnek.
A szépségápoláson túl azonban az őszibarack az egészséges táplálkozásnak is szerves része.
Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, 85-90 százaléka víz, így kitűnően bevethető fogyókúrákhoz is.
A vitamindús őszibarack
Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre.
Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, ami még a hormonháztartást is karbantartja.
Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni.
A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas.
A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését.
Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is.
Fogyókúra őszibarackkal
Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr-, és hajszépítő hatással bír.
Az őszibarack jól alkalmazható például székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani,
hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson.
Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns
A dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek.
Az őszibarack magas A-vitamin tartalma segít kezelni a reumát, az enyhe hashajtó hatása pedig csökkenti a gyulladásokat – a reuma és a köszvény egyik fő tünetét.
A legtöbb jótékony hatás kiélvezéséhez nyersen, a héjával együtt fogyasszuk az őszibarackot.
Már napi egy friss barack is javít az étrendünkön.
Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik.
Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni ,így újabb és újabb fajták jöhetnek létre.
A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek.
Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak.
A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben.
Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szoba hőmérséklete jön csak ki.
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít.
Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne.
B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti,
megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet.
A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet.
A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Forrás: Wikipédia
RECEPTAJÁNLÓ
Őszibarack krémleves
Hozzávalók: 30 dkg őszibarack, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg
Elkészítés:
A barackokat jó alaposan mossa meg, majd szeletelje fel.
A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverje össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzze meg és hűtse le.
Az egészet öntse át turmixgépbe, adja hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixolja habosra.
Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezzen a leves tetejére.
Őszibarackkrém
Hozzávalók: 1 db nagy őszibarack, 1,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál méz
Elkészítés:
Mossa meg alaposan az őszibarackot, majd hámozza meg.
Vágja fel apró darabokra és tegye a turmixgépbe.
Öntse hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet.
Turmixolja alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tegye át kelyhekbe és helyezze be a hűtőbe addig, amíg le nem hűl.
Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítse!
Töltött barack
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 darab őszibarack, 2,5 evőkanál liszt, 4 evőkanál barna cukor, 1,3evőkanál kristálycukor
Kétharmad kávéskanálfahéj, 1,3 csipet só, 2,5 evőkanál apróra darabolt magvak (dió, mogyoró, mandula)
Egyharmad bögre zabpehely, 2,5 evőkanál vaj,
Ízlés szerint vaníliafagyi (tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzunk ki egy jénait vagy tepsit, amiben elférnek majd a barackok.
Vágjuk a barackokat ketté, szedjük ki a magot, majd egy kanál segítségével vájjunk lyukat a barackba úgy,
hogy elég hely legyen a tölteléknek, de egyben is maradjon a barack.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd robotgéppel dolgozzuk bele a vajat is, hogy morzsás állagú tésztát kapjunk.
Töltsük meg a barackokat a fahéjas morzsával.
Kb. 35-40 percig süssük, amíg a morzsa már aranybarna, a barack pedig puha, de még megőrzi a formáját.
Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.
Őszibarackbefőtt tartósítószer nélkül
Szerző: Annuskám
- Találatok: 895