Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Vörösbor egy kis élvezet és egy pohár egészség

Vörösbor egy kis élvezet és egy pohár egészség
vorosbor mbe.hu
Szíved megdobban, ízlelőbimbóid hálásan dorombolnak.
 

A dugó finom pukkanása, majd a pohárba töltött mélyvörös folyadék lágy csobogása.
Szádhoz emeled poharad és megcsap a kellemes, hordókban érlelődött nedű illata.
Aztán jön a testet – lelket melengető érzés, ahogy szinte érzed az első korty útját.
Szíved megdobban, ízlelőbimbóid hálásan dorombolnak.
Biztosan mindenki hallotta már nagypapától-nagymamától, hogy egy pohár bor naponta egészséges.
Gondolhatnánk, hogy ez is egy a sok régi hiedelmek közül, azonban csalódást kell, hogy okozzak.
Ugyanis kutatásokkal és kísérletekkel alátámasztott tény, hogy napi egy pohár bor valóban jó hatással lehet szervezetünkre.
Mint ahogyan mindennel, úgy a vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek.
Ez az ital nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5- és a B6-vitamin, valamint a K- és az A-vitamin, de nagy mennyiségben található benne a szelén, a vas, a kalcium és a magnézium is.

Miért is egészséges?
A dombos vidékeken, gondosan nevelt szőlőtőkék levelei közt megbújó fürtökben lógó gyümölcsöt manapság már
rengeteg módon hasznosítják egészségünk támogatása érdekében.
Amikor végignézünk a kedves kis szőlőszemeken, bele sem gondolunk igazán mit rejtenek magukban ezek az apróságok.
A friss, roppanós bogyók ugyanis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak például C-vitamint és polifenolokat, köztük a vörösbor (kék) szőlőké kimagasló.
Ezek olyan szerves vegyületek, melyek antioxidáns hatásúak – az oxidatív stressz ellen védenek és csökkenthetik a gyulladásokat is.
Ilyen például a rezvetarol, melyben a vörösbor szőlők héja dúskál.
Ez egy olyan növényekben előforduló polifenol vegyület, ami a gyulladás csökkentéséért is felelős lehet.
A vörösbor pozitívan hat az emberi szívre, azaz kardioprotektív(1*) hatásokkal rendelkezik.
Ennek az az oka, hogy tele van antioxidánsokkal.
De a gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő, ezért segíthet csökkenteni az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a szívroham kialakulásának kockázatát.
A vörösbor magas resveratrol(2*)tartalma növeli az inzulinérzékenységet és megelőzheti a cukorbetegség okozta szövődményeket.
A benne található resveratrol antikarcinogén hatással(3*) is rendelkezik, éppen ezért egyes rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony dózisú resveratrol – körülbelül amennyi 2,5 dl vörösborban is megtalálható – mintegy ötven százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Viszont minél több vörösbort fogyasztunk, annál kisebb ez a százalékos arány.
A mértékkel fogyasztott vörösbor hozzájárulhat a kognitív képességek elvesztésének megelőzéséhez, sőt a resveratrol segíthet megelőzni a demencia kialakulását is.

Lássuk tehát, mik a vörösbor mérsékelt fogyasztásának további jótékony hatásai:

1. Élethossznövelő
A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz.
Az antioxidánsok segítik testünket a szabad-gyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek.
Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását.
A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

2. Egészségesen tartja a szívet
Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását.
A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak,
illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez.
A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban,
továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

3.Megelőzheti az Alzheimer-kórt
A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt
Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

4. Egészségesebb lesz tőle a bőr
A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.
Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet,
valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

5. Fokozza a szervezet ellenálló képességét
A bor napi fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint.
Az etanol, a borban található alkohol fel tudja erősíteni az oltások hatását.
A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben.
A bor magas számú antioxidánst tartalmaz flavonoidok formájában, ami a vírusok ellen jól működik.

6. Erősíti a csontokat
A bor csökkentheti a csontritkulás kockázatát.
A csontritkulás főleg a nőknél fordul elő a menopauza után.
A betegség következtében a csontok törékenyebbé válnak.
Egy-két pohár bor naponta megvédheti a nőket a csontok elvékonyodásától.

7. Megvéd a fogszuvasodástól
A borban és a szőlőmagkivonatban található polifenolok lassítani tudják a baktériumokat, amelyek a szájüregben a fogak szuvasodásáért felelősek.
Különösen a vörösbor tud hozzájárulni a napi szájhigiéniához.
Így hát amikor a polcról leemelünk egy formás, vörös nektárt rejtő palackot, gondolhatunk arra is, hogy nem csak élvezeti cikket vásárolunk,
de emellett valami olyat, aminek mértékletes fogyasztása egészségünket is szolgálja.
Szóval egy megfáradt nap végén hazaérve, egészen nyugodtan engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy töltünk egy pohárkával és nyugalomban elkortyolgatjuk, miközben kellemes zene szól vagy épp édes csöndben meditálunk a huncut vörös társaságában.
Gondoljunk arra, hogy nem csupán lelkünket gyógyítjuk a meghitt szeánsszal, de szervezetünk is köszönetet mond érte.

Hivatkozások:
 
kardioprotektív hatások(1*): Szívvédő étrend
resveratrol tartalma (2*): WikipédiaRezveratrol
antikarcinogén hatással(3*): A táplálékokban előforduló természetes antikarcinogén (rákos burjánzást gátló) anyagok
demencia(4*):  Wikipédia, demencia
Forrás: Wine Tourism Portugal

 

A Bor élettani hatásai és ajánlott adagolása

Videó szerzője: Rulek Zoltán

  • Találatok: 840
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes