Amit a szőlőmaglisztről jó tudni
A szőlőmagliszt dúskál sejtvédő antioxidánsokban
Magas a rostanyag tartalma és ásványokban is gazdag
Mi az a szőlőmagliszt?
A szőlőmag liszt a szó legszorosabb értelmében nem liszt, hanem egy gluténmentes, finom por, ami fogyasztható önmagában, vagy egyéb lisztekkel elkeverve.
Ha egyéb lisztekkel keverjük, akkor egy tápanyagokban gazdagabb, könnyebben emésztető és gazdagabb íz világú végterméket kapunk,
kenyeret, gabonaszeleteket, lángost, ropikat, stb. süthetünk segítségével.
A szőlőmag lisztet smoothikba is lehet tenni, és levesek sűrítésére és ízük gazdagítására is használható.
A szőlőmagliszt dúskál sejtvédő antioxidánsokban, magas a rostanyag tartalma és ásványokban is gazdag.
Többféle szőlőmag liszt is van, és mindegyiknek kicsit más az íze és a színe, attól függően, hogy milyen szőlőből származik, pl. chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, villányi stb., illetve milyen őrléssel készül.
Vörös szőlőmag
A liszt alapanyagául szolgáló vörös szőlő magok a mikroőrlést követően, sokoldalúan felhasználható őrleménnyé válik, külsőleg és belsőleg is.
Belsőleg:
Rosttartalma elősegíti az emésztést.
Antioxidánsai érvédő hatásúak, támogatják a szív-és érrendszer egészségét
Összetevői hozzájárulnak az egészséges immunrendszer kialakításhoz és
Általánosan javítják a mindennapi jó közérzetet és erőnlétet
Támogatja az egészséges koleszterinszint elérését
Segíthet megelőzni, illetve kontrollálni az elhízással összefüggő anyagcsere betegségeket továbbá támogatja a máj egészségét.
Külsőleg:
Mézzel, illetve vízzel keverve arcpakolást készíthetünk belőle, mely felfrissíti, szépíti a bőrt.
A Szőlőmagliszt felhasználása:
Keverhető turmixba, müzlibe, teába, kávéba, fogyasztható kefirrel, joghurttal, vagy mézzel elkeverve. Ugyanakkor segíti az élesztő munkáját is, így kenyérfélékhez, süteményekhez és egyéb tésztákhoz is bátran adható. Paleolit étrendbe is beilleszthető!
Szőlőmagliszttel sütni?
Ez nem azt jelenti, hogy a szőlőmaglisztet a hő nem befolyásolja. Sőt, ha ezzel sütünk, alacsonyabb hőmérsékletre kell kapcsolnunk.
Tanulmányok kimutatták, hogy magasabb hőmérsékleteknél- 180⁰ fölött, hosszabb idő alatt- csökkenhet a liszt antioxidáns hatása, bár nem minden téren.
Például a katechin és az epicatechin (erőteljes szabad-gyök gátlók) hatása magas hőfokon csökkent, ellenben a gallocatechin és a galluszsav (amelyek hatása nem olyan erőteljes) szintje növekedett.
A szőlőmagból készült lisztek új kutatási korszakot jelentenek a táplálkozástudományban, és más maglisztek antioxidáns hatásait is vizsgálják.
A szőlőmag liszt a reformkonyha nélkülözhetetlen eleme, próbáld ki Te is!
A rezveratrol hatásai és ideális alkalmazása
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
- Találatok: 1379