Szemünk fénye egészsége a Sárgabarack
A nyár ajándékai közül ez a kis aranyos, napszínű gyümölcs az évszak egyik legkelendőbb szereplője.
Kedveljük, mert finom édes illata van, húsába harapva akár ha szilárd állagú nektárt ízlelnénk.
A nagymamák kamráinak lekváros polcain kivétel nélkül megtalálható csinos üvegekbe csomagolva és természetesen a palacsinta egyik alap kelléke.
Ázsiából származik eredetileg és Európába a Selyemúton keresztül érkezett meg, olyan nagy népszerűségre téve szert útja során, hogy számos országban honosították is.
Az arab területeken leginkább sárgabarackot használnak az ételek ízesítésére, de a magjából sajtolt olajat is remekül lehet hasznosítani – akár alternatív gyógyászati célokra is.Mint a legtöbb gyümölcsé, a fogyasztása is azon túl, hogy örömet okoz nekünk – testünkért is aktívan dolgozik.
Makro- tápanyagokban és rostokban bővelkedik, valamint gazdag A- és C-vitamin forrás, melyek esszenciális vitaminok számunkra.
Bizonyos területeken a sárgabarackot csodálói életelixírként is emlegetik.
Az A-vitamin szemünk, látásunk számára a legfontosabb vitamin.
Megfelelő bevitellel például elkerülhető a farkasvakság, megőrizhetjük éles látásunkat és nem utolsó sorban bőrünk egészségéért is dolgozik keményen.
Alap esetben 3-4 db lefedi napi vitamin szükségletünket.
C-vitaminnal való kapcsolata is meglehetősen szoros, ugyanis az A-vitamin segít megakadályozni a C-vitamin oxidációját.
A C-vitamin pedig ugyebár immunrendszerünkért vívott állandó csaták élharcosa.
És mivel szervezetünk nem képes előállítani, fontos, hogy meglegyen a megfelelő bevitel és ott is maradjon ahova szánjuk.
A sárgabarackkal pedig tehát két legyet ütünk egy csapásra.
A korábban említett rostok szintén nagyon fontosak számunkra, ugyanis jelentősen csökkentik az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét a koleszterinszint és vérnyomás csökkentésével, de a cukorbetegségre való hajlamot is minimalizálja.
Fogyókúrázóknak szokták kiemelni a rostban gazdag táplálkozás fontosságát, de nyilván nem csak az ő érdekük szem előtt tartani eme intelmet; ugyanis a rostok segítik a bélrendszer egészséges működését és elősegítik a helyes bélmozgást. Hiányuk ellenben sokféle negatív hatással lehet ránk.
Gondolhatnánk, hogy a sárgabarack fogyasztása nyers formájában a legideálisabb, de ez nem lenne helyes.
Aszalt formája is meglehetősen kedvelt és már egyre több bolt polcain mosolyognak ránk csábosan a narancsos, borzasztóan édes kis falatok.
Bár aránylag magas ennek a formának a cukortartalma, koncentráltabb benne a kálium, mely például izmaink megfelelő és egészséges működése érdekében fontos.
Naponta pár szem elég belőlük – amennyiben nem zacskókkal pusztítunk egy nap, baj nem lehet belőle.
Ellenben tökéletes kiegészítés reggelihez vagy ha csak pár falat nasira vágyunk.
Magjából sajtolt olaj formájában kétféle felhasználási módot ismerünk; külsőleg és belsőleg.
Bőrre alkalmazva például nagyon jó hidratáló és nyugtató hatása van – ezért is kedvelt a masszőröknél.
Nem mellékesen a kisebb gyulladásokat is képes csökkenteni.
Fogyasztásra alkalmas változata annyira nem ismert, de elég jellegzetes, kellemes íze van.
Belsőleg hat és a már fentebb is felsorolt előnyök mindegyikével toldja meg a vele elkészült vacsora remek ízeit.
Felhasznált források: care2.com, hazipatika.com
Miért fogyasszunk kajszit? (a sárgabarack titka)
Szerző: Kert A
- Találatok: 664