Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Amit a medvehagymáról jó tudni

Tagadhatatlan, hogy a medvehagyma az utóbbi évek egyik legfelkapottabb zöldsége lett. 
hagyma medve mbe optimized.hu
Miért hasznos és egészséges a medvehagyma?


A megfelelő minőségű termékekről, azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Tagadhatatlan, hogy a medvehagyma az utóbbi évek egyik legfelkapottabb zöldsége lett.
Szinte nincs is olyan magára valamit is adó étterem vagy akár kisebb étkezde, ami a tavaszi hónapokban ne venne fel az étlapjára valamilyen
medvehagymás finomságot, és otthon is egyre többen dobják fel vele a menüt.
 
Népszerűségét több dolognak köszönheti: könnyen beszerezhető a piacokon, de akár saját magad is gyűjtheted, és számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul finom is.

Miért hasznos és egészséges a medvehagyma?

  • akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is,

  • erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően,

  • a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve a kialakult betegség tüneteinek enyhítésére használták,

  • javítja az emésztést, fokozza az étvágyat,

  • minimálisan véralvadásgátló hatással is rendelkezik,

  • szintén népi megfigyelés, hogy a medvehagymás borogatás a bőrfelszín gombás megbetegedéseire is gyógyír lehet,

A medvehagyma helye a táplálkozásban

A medvehagymát nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt fogyaszthatjuk, hanem egyszerűen csak azért is, mert finom!
A medvehagyma levelének és hagymájának íze a kertekben termesztett fokhagymáéhoz megtévesztésig hasonlít, így különböző
sült húsokhoz, pörköltekhez, de akár sütemények elkészítéséhez is használhatjuk.
Természetesen a medvehagyma levele nyersen is fogyasztható, van, aki vajas kenyérre szórva fogyasztja el, de vannak, akik saláták alapanyagaként
is előszeretettel használják a medvehagyma fogyasztható részeit.
Levesek, burgonyás ételek fűszerezésére is alkalmas, de főzhetünk belőle akár medvehagyma-krémlevest is!
Használatától nem kell félni: míg nyersen igen erőteljes illata van, addig megfőzve, megsütve ezt az illatot elveszíti és csak a kellemes aromája marad.
Egyesek vadfokhagymaként vagy boszorkányhagymaként is ismerik a tudományosan „Allium ursinumnak” nevezett hagymás évelőt, ami egyébként – a hóvirággal együtt – az amarilliszfélék családjába tartozik.
A régi megfigyelés szerint a téli álomból ébredő medvék rengeteg ilyet tömnek magukba, valószínűleg az emésztésük serkentése végett, és mert vitaminforrásként sem utolsó - innen a legközismertebb neve.
Más magyarázatok szerint a rendkívül egészséges növény egy medve erejét kölcsönzi annak, aki fogyasztja.
A népi gyógyászatban főként méregtelenítésre és emésztési zavarok (hasmenés, görcsök, puffadás) esetén alkalmazzák, de még rengeteg előnyös tulajdonsága van: fokozza az étvágyat, erősíti az immunrendszert, regenerálja a májat, az epét és a gyomrot, egyes kutatások szerint pedig a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkenti, sőt, antibiotikus hatását is kimutatták. Mindemellett vízhajtó, vérzéscsillapító, köptető és lázcsillapító.

Medvehagymát mindenbe
Medvehagymalevéllel gyakorlatilag bármilyen ételt ízesíthetsz, amibe fokhagymát is tennél. Legtöbbször pestóként elkészítve vagy salátában használják, de nagyon népszerű például a medvehagymás pogácsa is.
A levelekből felesleges túlzottan betárazni, mert nagyjából 3-4 napig tarhatóak el. Érdemes azt is észben tartani, hogy ha napi 8-10 levélnél többet fogyasztasz, az jó eséllyel irritálni fogja a gyomrod és megterheli az emésztőrendszered.
A medvehagyma tartósítása nem egyszerű. Lefagyasztva nem őrzi meg teljesen a frissességét, így ebben a formában például szendvicskrémbe már nem ajánlott tenni.
Megoldás lehet a már említett pesto készítése, vagy a szárítás és őrölés, így később többek között levesekbe, szószokba keverhető. A szárított, majd felaprított levelek sóval és olívaolajjal, befőttes üvegben, jól lezárva is elállnak.

 

FIGYELEM!

Ezért ne téveszd össze a medvehagymát a gyöngyvirággal!

Ma már bizonyított a medvehagyma fogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
A medvehagymában található kéntartalmú vegyület az alliin bomlástermékeinek köszönhető a kedvező élettani hatás, de a növény tartalmaz még illóolajat, vitaminokat, flavonoid-glikozidokat és ásványi anyagokat.
Nem kell tartania a tévesztéstől a tájékozott fogyasztónak, a medvehagyma itt olvashat.helyes gyűjtéséről ide kattintva.
Ugyan külsőre a növény könnyen összekeverhető de anyagcseretermékeit tekintve azonban teljesen más vegyületeket tartalmaz.
A gyöngyvirág szívre ható ún. kardenolidvázas-glikozidokat és a gyomor-bél traktusra ható szteroidszaponinokat tartalmaz.
Ezért a mérgezési tünetek között gyakori a szívritmuszavar, amelyért a kardenolidok, és a hányinger, amelyért szteroidszaponinok felelősek.

 

Medvehagyma vagy gyöngyvirág? 5 különbség
Videó szerzője: VeganNotesz

Videó szerzője: VeganNotesz

 

 
 RECEPTAJÁNLÓ

Medvehagymás-juhtúrós csiga

Hozzávalók (4 fő részére):
• 2 csomag leveles tészta (lehetőleg már előrenyújtott lapok)
• 10-15 levél medvehagyma apróra vágva
• 1 vagy 2 csomag juhtúró (kb. 250 g)
• 2 dl tejföl
• reszelt sajt
Elkészítés:
A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, esetleg egy kis reszelt sajtot. Rákenjük a levelestészta-lapokra az előbb elkészített keveréket. Ezután a lapokat felgöngyöljük, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket margarinnal kikent sütőlapra tesszük. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 180-200 fokon sütjük előmelegített sütőben, amíg szépen pirulni nem kezden
A medvehagyma jótékony hatásai
Szerző: Komárom

  • Találatok: 871
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes