Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

A tartós gyulladás, avagy a biológiai rozsdásodás

Kevesen tudják, hogy a krónikus gyulladások hátterében sok esetben a bélflóra károsodása áll… 
gyulladas tartos mbe optimized.hu
Ha ez a folyamat állandóan ismétlődik, akkor kialakul egy rendellenes állapot, amit diszbiózisnak nevezünk 

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Mi okozza a gyulladásokat? Kevesen tudják, hogy a krónikus gyulladások hátterében sok esetben a bélflóra károsodása áll.

Amikor a bélflóra hasznos baktériumainak pusztulása miatt rosszul emésztett étel vagy baktériumok kerülnek a bélfal túloldalára, a szervezetbe, akkor ott gyulladás jön létre.

Ha ez a folyamat állandóan ismétlődik, akkor kialakul egy rendellenes állapot, amit diszbiózisnak nevezünk.
Ilyenkor llokális gyulladások jönnek létre a szervezetben és különböző káros folyamatokat indíthatnak be.
Rohanó világunkban rengetegen egészségtelenül élünk.
Pedig a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok, a stressz és a vegyszerek komoly károkat okozhatnak a szervezetünkben!
Ezek ugyanis elpusztítják a bélflóránk jótékony baktériumait, ezzel tartós gyulladásokat okozva a testünkben.
Habár a gyulladás a test természetes reakciója, a tartós gyulladás komoly bajokat okozhat.
Nemcsak bélbetegségek egész sorát és fájdalmas ízületi gyulladásokat hoznak létre, hanem számtalan olyan betegséget, ahol nem gondolnánk a gyulladásra, mint fő okra.
Ilyenek a rák, szívbetegségek, az érelmeszesedés, cukorbaj, lupus, autoimmun betegségek egész sora, a depresszió, a szorongás és még sok minden más. (Kiecolt-Glaser, 2009)
A tartós gyulladás hatására mintegy biológiai rozsdásodás jön létre. (Perlmutter, 2014) Fokozatosan felemészti a szervezet energiáit, betegségeket és mentális bajokat okozhat.
A problémák a hasunkból indulnak ki...
Az elmúlt években a tudósok egyértelműen megállapították, hogy a legtöbb gyulladásos probléma a beleinkből ered.
A bélflóra baktériumainak pusztulása miatt, rosszul emésztett étel, vagy baktériumok kerülnek a bélfal túloldalára, a szervezetbe, akkor ott gyulladás jön létre.
Ez a rendellenes állapot (dysbiosis), további másodlagos gyulladásokat hoz létre a szervezetünkben.
Ezek következményei lehetnek az ízületi vagy bőrgyulladások, de a káros hatások elérhetik az idegrendszert is, ahol komoly károsodásokat okozhatnak. (Pl.Parkinson kór, vagy Alzheimer kór)
Nem kell azonban belenyugodnunk ebbe!
Jó ha tudjuk, hogy az életünk minősége, az egészségi állapotunk, az érzelmeink, az erőnlétünk függ attól, hogy szervezetünkben az egészséget biztosító
baktériumok vannak túlsúlyban, vagy az egészségre károsak.
Miközben az antibiotikumok, a környezeti hatások, és a stressz pusztítják a bélflóránkat, tehetünk azért, hogy pótoljuk a bélflóránk jótékony baktériumait.
AZ EGÉSZSÉG IS A BELEKBEN KEZDŐDIK
Van amit akkor értékelünk igazán, amikor elveszítjük.
A mozgás öröme, a finom ételek élvezete, a jó emésztés elégedettsége és az egészség kimondhatatlan érzése mind-mind ilyen kincs.
De nem kell végleg lemondanunk róluk. 
gyszerű, természetes módszerek is segíthetnek, hogy visszakapjuk az életerőnket.
Nem volna jobb felszabadultabban élni?
Képzeljük el, hogy mennyivel jobb volna, ha a fájdalom nélkül tudnál mozogni.
Ha nem lenne szükséged mások segítségére, és a fájdalom helyett örömet találnál a mindennapi mozgásokban.
Ha nem kellene aggódnod a lépcsők miatt, ha szívesen indulnál vásárolni és újra élveznéd az ételeket.
Mindez lehetséges, hiszen ezt bizonyították a kutatók kísérleteikkel.
Csökkentsd a gyulladást, és gondoskodj a bélflórádról probiotikus ételekkel!
Ma már tudjuk, hogy az egészségünket, az energiánkat és az immunrendszerünket a bélflóránk hasznos baktériumai biztosítják.
Ha pusztulni kezdenek, akkor helyettük ártó hatású baktériumok szaporodnak el, amelyek számtalan betegség okozói lehetnek.
Ezért fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, jótékony baktériumokat. Hogyan?
A probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztásával vigyázhatsz a hasznos bélbaktériumaidra.
Ilyenek pl. az élőflórás joghurtok, a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka.
A jótékony baktériumoknak is nevezett probiotikumok fogyasztása számos pozitív hatást gyakorolhat az egészségünkre.
Enyhítheti az emésztőrendszeri panaszokat, segíthet a keringési panaszokon, sőt akár a mentális egészségen is javíthat.
A patikák polcain vény nélkül is elérhetőek olyan étrend-kiegészítők, melyekkel pótolhatjuk a probiotikumokat, vannak azonban probiotikus élelmiszerek is,
melyek fogyasztása szintén elősegítheti a bélflóra egészségét.
Egy elhúzódó betegséget, vagy antibiotikumkúrát követően (melyek során a bélflórában lévő jótékony baktériumok száma lecsökken) érdemes lehet
beépíteni az étrendünkbe az alábbiakat.
Joghurt
A benne lévő tejsav- és bifidobaktériumoknak is köszönhetően a joghurt fogyasztása több szempontból is jó hatással lehet az egészségünkre.
Kutatások igazolták, hogy a joghurtot rendszeresen fogyasztók csontozata erősebb, sőt a magas vérnyomás csökkentésében is szerepe lehet ennek az élelmiszernek.
Gyerekeknél az antibiotikumkúrát követő hasmenést is enyhítheti a fogyasztása.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem minden joghurt tartalmaz élő probiotikumokat, egyes esetekben ugyanis az élő baktériumok elpusztultak a feldolgozás során.
Ügyeljünk rá, hogy élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó termékeket válasszunk!
Kefir
A kefir erjesztett probiotikus tejital.
Kefirgombákból áll, melyekszerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Sokféle tápanyagot tartalmaz, amely segíti az egészséges emésztést.
A hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók.
Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, és az immunrendszer megerősítésében is fontos szerepük lehet.
Kimchi
A Kimchi egy fermentált, fűszeres koreai köret. Általában a káposzta a fő alapanyaga, de más zöldségekből is elkészíthető.
Többféle fűszerrel is ízesítik, a chili paprika mellett fokhagymát és gyömbért is tartalmaz.
Többféle tejsavbaktériumot is tartalmaz, ami jótékony hatással lehet az emésztésre, de emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag élelmiszer.
Kovászos uborka
A kovászos uborka nemcsak ízletes finomság, de emellett kiváló forrása az egészséges probiotikus baktériumoknak is.
Sajtok
Bár a legtöbb sajt erjesztéssel készül, ez nem jelenti azt, hogy mindegyik tartalmaz probiotikumot.
Érdemes ezért ezeknek a termékeknek a címkéjét is végigböngészni az élőflórás, vagy probiotikus szavak után kutatva.
A szervezetünk számára hasznos baktériumok túlélik az öregedési folyamatot bizonyos sajtokban, beleértve a goudát, a mozzarellát vagy a cheddart.
Viszont nemcsak ezért érdemes sajtokat fogyasztani, hiszen kiváló fehérjeforrások is egyben, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.

Forrás:https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods#_noHeaderPrefixedContent

                                                           
Ezért együnk Erjesztett ételeket
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd

  • Találatok: 704
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes