Amit az ánizsról jó tudni
Az ánizs a Földközi-tenger mellékéről származik
Az ánizs az egyik legősibb fűszernövény
Az ánizs a Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik szerte a világon, többek közt nálunk is.
Az ánizs az egyik legősibb fűszernövény, időszámításunk előtt 1500 évvel készült egyiptomi feljegyzések már említést tesznek étkezési és gyógyászati alkalmazásáról.
Az ókori görögök gyakran fogyasztották az emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, hasonlóképpen jártak el a rómaiak is, akik rendszeresen a mustacae nevű ánizsos süteménnyel fejezték be híres lakomáikat, hogy ezzel előzzék meg az emésztési zavarok kialakulását.
Keleten az adó egy részét ánizzsal is meg lehetett fizetni.
Erős aromája és édeskés íze miatt Indiában a száj illatosítását az ánizsmag rágásával oldják meg.
Latin neve a dipinella –dupla szárnyas szóból származik, ami az ánizs madártollszerű leveleire utal.
Magja, levele és gyökere is ehető, kiváló orvosság fejfájásra, megfázásra, asztmára és reumás fájdalmakra.
Homeopátiás felhasználási területein való felhasználása: a tarkótájék és a nyak, valamint a derékzsába fájdalmainak csillapítására alkalmazzák.
Antibakteriális hatással is rendelkezik, ez bizonyított - szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakorta találkozhatunk vele.
Termése gyógytea-keverékekben, íz- és illatjavító adalékként, illetve számos szeszlesitalnak jellegzetes ízt ad (ouzo, raki, pernod).
Emellett kenyerek és sütemények közkedvelt fűszere.
A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. A legtöbb talajon jól fejlődik, hazánkban szinte bárhol termeszthető. Meleg- és tápanyagigényes.
Magról szaporítható; március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra szokták vetni.
A fő- és mellékernyők érésekor, júliustól kezdik aratni és cséplés után szellős helyen tárolják.
Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését használjuk fel; ezen gyakran a kocsány is megmarad. Illata jellemző, kellemes és erős.
A köménymagra emlékeztethet, de annál azért erősebb szagú, aromás ízű fűszer.
Az ánizsmagot általában egészben szokás felhasználni. Szükség esetén össze is törhetjük, de mindig csak a kellő mennyiséget, mert gyorsan elveszíti aromáját.
Nagyon sokoldalú fűszer, a gasztronómia területén számos felhasználási módja létezik, ezen kívül illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.
Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni csodaszerként is használják.
A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak szokták adni, magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le.
Származási helyétől függően az ánizsmagból 6–9% ánizsolaj vonható ki.
Használják továbbá még illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket is gyorsan képes elpusztítani, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen használják.
Állandó, folyamatos alkalmazása hosszú távon nem javasolt, mivel a bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonsága van. A háziállatok féregűző gyógyszereinek egyik alkotóeleme.
Gyógyhatásai:
Az ánizs sokkal több, mint a sütemények, italok, és édes likőrök ízesítője, jótékony összetevői számos betegség, és kellemetlen egészségügyi tünet megelőzéséhez, valamint kezeléséhez hozzájárulnak.
Magja –gyógyászati célokra ezt használják a leggyakrabban– nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostokat, olajokat, kellemes illatát az anetol nevű illóolajnak köszönheti.
Az ánizs magja gazdag antioxidáns hatású és az immunrendszert erősítő C-vitaminban és limonénben, valamint a csontok és a szív egészségét védő cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban, mangánban, rézben, vasban.
Bővelkedik B-vitaminokban, a piridoxin (B6-vitamin) erősíti az immunrendszert és nyugtatja az idegeket, a riboflavin (B2-vitamin) erősíti a piridoxin hatását és fokozza a szénhidrát-, valamint a zsíranyagcserét, míg a niacin és a tiamin segít megőrizni a szív, illetve az érrendszer egészségét.
Serkenti a vérkeringést, enyhíti a fejfájást, a migrénes tüneteket és a szorongást, jelentősen növeli a libidót.
Az ánizs hatásos fertőtlenítő, mérsékli a reumás és az ízületi gyulladás miatt jelentkező fájdalmakat.
Anetol-, terpineol- és timoltartalmának köszönhetően az ánizs, enyhíti a köhögést, ezen kívül hatékony köptető, gyógyítja a hörghurutot, a megfázást, a torokfájást, a torokgyulladást és az asztma tüneteit.
Különösen teaként fogyasztva ösztönzi az emésztést, ellazítja az emésztőrendszer izmait, ezáltal megszünteti a székrekedést, helyreállítja a normális széklet ürítést.
Kiválóan alkalmazható a bélszelek, a hasi puffadás, a kellemetlen gyomorkorgások, görcsök, émelygés, valamint a hányinger megszüntetésére és a bélben élő paraziták, káros lerakódások eltávolítására. Az ánizs magjának fogyasztása helyreállítja a menstruációs ciklust, fokozza a tejtermelődést.
Nagy mennyiségben mérgező lehet, gyerekek számára és terhesség alatt fogyasztása nem ajánlott!
Mit mond a tudomány?
A törökországi Atatürk University kutatói a Food Chemistry tudományos folyóiratban tették közzé az ánizzsal kapcsolatos kutatási eredményeiket.
Többek között kimutatták az ánizs antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságait. Az ánizsmag etanolos kivonata tíz baktériumfajta ellen bizonyult hatásosnak, míg vizes kivonata a Candida albicans gomba esetén is sikerrel alkalmazható.
Főbb felhasználási területek:
Emésztési zavarok, Fejfájás, Reumás panaszok, Székrekedés, Puffadás, Hányinger, Béltisztítás, Candida, Baktériumfertőzések, Köhögés, Megfázás Torokgyulladás, Menstruációs problémák, Ízületi gyulladás, Immungyengeség esetén.
Ánizstea készítése:

Egy mozsárban törjük össze az ánizs magtermését
1 teáskanálnyira öntsünk kb. 2-3 dl forró vizet, majd fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk állni
Ezt követően szűrjük le, és azonnal fogyasztható
Ízesíthetjük mézzel, frissen facsart citrom- vagy narancslével, adhatunk hozzá tejet vagy akár más fűszereket.
Igazán izgalmas ízt adhatunk az ánizsból készült teának a fahéjjal. Étvágygerjesztő, csökkenti a puffadást, valamint az emésztési panaszokat, ezért érdemes étkezés előtt néhány korty ánizsteát inni, méghozzá a gyerekeknek is.
Akut panaszok esetén (pl. légúti megbetegedések, puffadás, hörghurut, bél- és gyomorgörcs, immungyengeség miatt kialakuló enyhébb tünetek) reggel és este igyunk meg belőle egy csészével. Ha nem tudunk elaludni, alvászavarokkal küzdünk, lefekvés előtt igyunk meg egy csészével belőle.
Édeskés aromája miatt, az ánizsteát gyerekeknek is bátran adhatjuk. Szoptatás alatt növeli a tejtermelődést, terhesség alatt azonban nem ajánlott az ánizstea fogyasztása.
Az ánizs magját a szárított, vagy friss levelével helyettesíthetjük.
Előbbiből egy teáskanálnyit, utóbbiból ennek háromszorosát használjuk. Ritkán, hányingert, hasmenést, bőrirritációt válthat ki.
Borbás Marcsi: Konyhám – Ánizsmentaszörp
Videó szerzője: Borbás Marcsi: Konyhám
- Találatok: 567