Az egészséges táplálkozás lényeges elemei
Egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok tanácsot, szabályt találhatunk
Ezek akár egymással ellentétes tanácsok, szabályok lehetnek
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről, azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok – akár egymással ellentétes – tanácsot, szabályt találhatunk.
Mi az egészséges táplálkozás lényege?
Sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól.
A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető.
Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember.
Az egészséges táplálkozás folyamatosan fejlődik, állandóan új trendek jelennek meg.
Idén például igen népszerűvé váltak a célzott diéták, amelyek például a jobb alvást, a gyulladáscsökkentést vagy éppen a hangulatjavítást célozzák.
Fontos a változatosság
Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink.
A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
Együnk kevésbé zsíros ételeket:
A főzéshez, sütéshez inkább használjunk olíva olajat. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára.
Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
Csökkentsük a só mennyiségét!
Kevés sóval készítsük az ételeket, a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni.
Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat.
A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat.
Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.
Figyeljünk oda az édességfogyasztásra
Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette.
Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk.
Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát).
Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket.
A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges – inkább édesítőszert tegyünk.
Tejtermékekre fel!
Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot).
A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
Gyümölcsök mindenek előtt
Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöket zöldségféléket(salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
A gabonák és a köretek is számítanak
Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér.
Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségeket válasszuk a burgonya, tészta helyett.
Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.
Napi 4-5 étkezés javasolt
Naponta négyszer-ötször étkezzünk.
Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget.
Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.
A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig.
Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
Igyunk eleget!
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható.
Napi folyadékbevitel: egy felnőtt nőnek napi 2 litert, egy felnőtt férfinek pedig 2,5 liter folyadékot kell fogyasztania.
Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.
Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak a szeszes italok!
Vannak tiltott ételek?
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni.
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.
Kerüljük a vörös húsokat ha lehetséges
A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük ha tehetjük és inkább részesítsük előnyben a fehér húsokat például a hal és a szárnyasok.
A halak elkészítésében remek receptekkel gazdagította a gasztronómia világát a mediterrán konyha, amelyik nem paníroz, hanem olívaolajon, gyors hevítéssel készíti el a fogásokat.
Tíz legegészségesebb étel a világon:
Sokan szeretnének áttérni az egészséges életmódra, de nagyon gyakran már ott elakadnak, hogy vajon mi is az, ami egészséges ételnek tekinthető.
Az orvostudomány és a dietetikus szaktanácsadók szerint az alábbi tíz étel a legegészségesebb a világon!
Alma: Napi egy alma, a betegséget távol tartja. A mondás az alma óriási antioxidáns tartalma miatt honosodott meg, hiszen ennél nagyobb vitaminbombával nem is kínálhatnánk meg szervezetünket.
Mandula: Tökéletes rágcsálnivaló, ami még tápanyagokban is gazdag, hiszen rengeteg benne a magnézium, a vas, a kalcium és az E-vitamin, sőt mi több, a koleszterinszintre is jó hatással van.
Brokkoli:
A brokkoli a kutatások szerint egy olyan enzimet tartalmaz, ami meggátolja a rákos sejtek kialakulását, így sok helyen vizsgálják már természetes rákmegelőző-szerként is.
Áfonya:
Az áfonyában óriási antioxidáns-mennyiség halmozódott fel, ezen felül pedig minden fontos tápanyagból találhatunk benne, és bár nem olcsó, fogyasztása felér bármilyen csodaszerrel.
Olajos halak: Legyen szó lazacról, makréláról, heringről vagy szardíniáról, az olajos halak rengeteg omega zsírsavat tartalmaznak, ami a magas koleszterin legjobb ellenszere.
Leveles zöldségek: A saláták nem csak könnyen emészthetők, vitaminban gazdagok, és tele vannak sok tápanyaggal, hanem csökkentik a kettes típusú diabétesz kockázatát is.
Édesburgonya: A burgonya a legjobb béta-karotinforrás, ami az egyik legjobb természetes antioxidáns. Ezen felül A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, és még a fogyásban is segít.
Búzacsíra: A búzacsírában rengeteg az E-vitamin, a folsav, a magnézium, a foszfor és a cink, vagyis ennél jobb ételt keresve se találnánk ahhoz, hogy természetes módon pótoljuk szervezetünk ásványi anyagait.
Avokádó: Kevesen fogyasztják, holott telítetlen zsírsavakban gazdag, ami a szervezet alapvető építőköve, és az avokádóban bizony igencsak gazdagon találhatunk ilyesmit.
Zabpehely: A zabpehely-fogyasztók között kevesebb a cukorbeteg, és alacsony a koleszterinszintjük is.
Ez természetesen nem véletlen, a zabpehely, ugyanis egész érrendszerünkre és szervezetünkre nagyon pozitív hatással van.
Erről bővebben ITT olvashatunk.
A mozgás nagyon fontos
A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll.
Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.
A táplálékpiramis
Videó szerzője: Multilearn.online HU
- Találatok: 264