Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Amit a csicsókáról jó tudni

A csicsóka fogyasztása számos előnnyel jár az emésztés szempontjából
csicsoka viraggal
A szegények eledelének tartották a zöldséget, ami csodát tesz a vércukroddal


A szegények eledelének tartották a zöldséget, ami csodát tesz a vércukroddal
A csicsóka vagy más néven földi körte egy régóta ismert, ám méltatlanul elfeledett szuperélelmiszer, amely nemcsak a hagyományos magyar konyha része, de az egészségtudatos étrend egyik ékköve is lehet.
Ez az egyszerű gyökérzöldség nemcsak az emésztést segíti elő, hanem a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet játszik.

A csicsóka (Helianthus tuberosus), amelyet sokan egyszerűen földi körteként ismernek, a napraforgófélék családjába tartozó gyökérzöldség.
Bár őshazája Észak-Amerika, Magyarországon is régóta termesztik, főként vidéki kertekben.
A történelem során a csicsókát sokszor a szegények eledelének tartották, pedig tápanyagtartalma és pozitív egészségügyi hatásai miatt egy igazi szuperélelmiszer. Különleges tulajdonságainak köszönhetően nemcsak diétázók, hanem cukorbetegek és egészségtudatos emberek számára is kiváló választás.

Mi teszi a csicsókát különlegessé?
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin, amely egy prebiotikus rost.
Az inulin sajátossága, hogy nem emésztődik meg a gyomorban, hanem változatlan formában halad tovább a vastagbélbe, ahol a bélflóra jótékony baktériumait táplálja.
Ez a prebiotikus hatás segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.

Az inulinban gazdag csicsóka természetes módon támogatja a bélflóra egészségét.
Az inulin azonban nemcsak az emésztés szempontjából hasznos, hanem a vércukorszint szabályozásában is.
Lassítja a szénhidrátok felszívódását, így segít elkerülni a vércukorszint hirtelen ingadozásait.
Ez különösen előnyös cukorbetegek és inzulinrezisztenciával élők számára.

A csicsóka és az egészség
A csicsóka fogyasztása számos előnnyel jár az emésztés szempontjából. Rosttartalma segít megelőzni a székrekedést, és elősegíti az egészséges bélmozgást.
Az inulin emellett hozzájárul a hasznos bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodásához, amelyek kulcsszerepet játszanak az emésztés és az immunitás fenntartásában.

A csicsóka termesztése egyszerű és fenntartható – tökéletes választás a házikertbe.
A csicsóka glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti, hogy fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést. Emellett az inulin lassítja a szénhidrátok felszívódását, így kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosít. Számos tanulmány kimutatta, hogy a csicsóka rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet, ami hosszú távon segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
Hogyan fogyasszuk a csicsókát?
A csicsóka rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Fogyasztható nyersen, sütve, főzve vagy akár püréként is.
Íze enyhén édeskés, hasonlít a burgonyához, de annál könnyebben emészthető.

• Nyersen: Salátákba reszelve friss, ropogós textúrát ad.
• Sütve vagy főzve: Készíthetünk belőle leveseket, köreteket vagy rakott ételeket.
• Püréként: Hasonlóan a krumplipüréhez, de sokkal egészségesebb alternatíva.
A csicsóka mindenben jó alternatívája a burgonyának, így sült zöldségköretnek is tökéletes.
Tepsiben, olívaolajjal sütve nem terheli meg a szív egészségét sem.

A csicsókagumó fehérjét (1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz.
Érdekesség, hogy diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására is kiválóan alkalmas, hiszen a benne található szénhidrát nem keményítőként, hanem inulinként jelenik meg, ennek köszönhetően pedig a cukorbetegek is fogyaszthatják. Értékes, kalóriaszegény alapélelmiszer.

A csicsókában levő prebiotikus rost segíthet a bélrendszer szabályozásában, a kiegyensúlyozott vércukorszint illetve a megfelelő vérnyomás beállításában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is.
Egy csésze csicsóka (150 g) 110 kalóriát, 3 g fehérjét, 26,1 g szénhidrátot és 0 g zsírt tartalmaz. Ezen kívül kiváló vas-, réz-, magnézium-, foszfor- és káliumforrás.
Hogyan vásároljuk?
Friss csicsóka vásárlásakor olyan gumót válasszunk, amely nem töpörödött, nem sérült, és kis lukak sincsenek rajta, melyek kártevők jelenlétére utalhatnak. A fekete spórák pedig gombát jelezhetnek, kerüljük ezt is.
Hogyan készítsük el a csicsókát?
Bár nyersen a leghasznosabb, de süthetjük, főzhetjük is.
Lehet belőle saláta, krémleves, akár még pogácsa is, mintha krumplival dolgoznánk.
Sok helyen népszerű a belőle készült főzelék is, de akár házi csicsókacsipszet is rittyenthetünk. Tápszer, pótkávé is készíthető belőle.

A burgonyához hasonlóan a héja is ehető, ami további rostforrást biztosít. Ajánlott levágni a zöldségen látható szálakat, kemény végeket.
A csicsóka okozhat esetleges gyomorpanaszt, gázosodást: ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen hőkezelve fogyasszuk, ne nyersen!
Pépként vagy levesbe főzve, forralva minimalizálhatóak a nem kívánatos tünetek.

+ Tipp: a régiek citromlében forralták fel a csicsókát, ami lebontja a benne levő inulint, így könnyebben emészthető a gumó.
Akit puffaszt, sose fogyassza nagy mennyiségben!

Mi készülhet csicsókából?
Süthetünk belőle fasírtot sütőben, lehet belőle krémleves, össezdobhatunk házi zöldségcsipszet, de a mézes-mustáros csicsókafőzeléket is érdemes kipróbálni.
Porcukorral, lekvárral tálalt fánk is sülhet csicsókából, de csicsókapürét is kínálhatunk húsok mellé, sőt, zsemle és pogácsa tésztájában is felhasználhatjuk!
A csicsóka egy rendkívüli növény
Videó szerzője: Zöldvital - Idd magad egészségesre!
  • Találatok: 72
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes