Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

A savanyúság egészségügyi előnyei

Segíthet a vércukorszint szabályozásában, segíthet az izomgörcsök ellen
savanyusag egeszsegugyi elonyei
Jó a bélrendszer egészségére, tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről,
azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A nyári befőzések idején üvegekbe kerülő savanyúság nemcsak a tél kedvenc kiegészítője.
A roppanós uborka, az ecet és a fűszerek együtt olyan frissítő, emésztést segítő és elektrolitpótló hatással bírnak, hogy nyáron is érdemes rendszeresen fogyasztani őket.
A savanyúság kedvelt köret, ételízesítő és akár nassolnivaló is lehet.
De tudtad, hogy számos egészségügyi előnnyel is jár, ha sokat fogyasztasz? – írja a Brookdale, szakértőket megszólaltató egyik cikkében.


1. Jó a bélrendszer egészségére
Egyes savanyúságokat erjesztenek, míg másokat ecetben tartósítanak.
Ha erjesztett savanyúságot választ, például a hagyományos kaprot vagy kimchi stílust, azok jótékony hatással lehetnek a bélrendszerre, mivel probiotikumokat tartalmaznak, amelyek támogatják az egészséges bélmikrobiomat.
"Ezek a jótékony baktériumok javíthatják az emésztést, fokozhatják az immunitást, sőt befolyásolhatják a hangulatot is" - mondja René Ficek, RDN, regisztrált táplálkozási szakember és a Seattle Sutton's Healthy Eating tulajdonosa.

"Az igazi erjesztett élelmiszerek jellemzően jelentős mennyiségű tejsavat termelő probiotikus baktériumot tartalmaznak" - teszi hozzá Trista Best, a Candida diéta regisztrált dietetikusa. Ezek a baktériumok az erjedési folyamat során virágoznak, és az erjesztett élelmiszerek jellegzetes ízét adják és a hűtött savanyúságok nagyobb valószínűséggel erjednek, mint a spájzban polcokon tároltak.

2. Tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal
"Az uborka és más pácolt zöldségek vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, például K-vitamint, amely fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez" - mondja Ficek.
Ezen antioxidánsok közé tartoznak a flavonoidok és a fenolok. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a gyulladás leküzdésében.
A savanyúság káliumban, kalciumban, A-vitaminban, K-vitaminban és C-vitaminban is gazdag.
Ez nagyszerű módja annak, hogy becsempésszen egy adag hasznos tápanyagot.


3. Segíthet hidratált maradni
Amikor izzadunk, sok nátriumot és más elektrolitot szabadítunk fel.
Ezek a tápanyagok fontosak a megfelelő hidratálás és egyensúly fenntartásához a szervezetben.
A savanyúság megfelelő mennyiségű nátriumot tartalmaz, és a savanyúság fogyasztása nagy intenzitású edzés után biztosíthatja, hogy ez a finom egyensúly kordában maradjon így segíthet a hidratáltság megőrzésében.


4. Segíthet az izomgörcsök ellen
Hallott már a savanyúságlé ivásáról?
Lehet, hogy nem olyan furcsa, mint amilyennek hangzik.
Egyes sportolók edzés után savanyúságlevet isznak, hogy segítsenek nekik a hidratálásban, az elvesztett elektrolitok pótlásában és az izomfájdalom enyhítésében.
A kutatások pedig azt találták, hogy a savanyúságlé előnyös lehet az izomgörcsök enyhítésében is.


5. Segíthet a vércukorszint szabályozásában
Az ecet, a pácolás gyakori összetevője, összefüggésbe hozható a vércukorszint szabályozásának javításával.
"A tanulmányok azt sugallják, hogy az ecet étkezés közbeni fogyasztása segíthet csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint emelkedését.
Így pedig a savanyúság potenciálisan hasznos kiegészítő az inzulinrezisztenciában szenvedők számára."

Tanulmányok kimutatták, hogy az ecet étkezés előtt segíthet megelőzni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, különösen a cukorbetegeknél.

6. Remek alacsony kalóriatartalmú snack
Az étkezések közötti nassolás gyorsan összeadódik, ami miatt egyesek felesleges kilókat szednek fel.
De a savanyúság rendkívül alacsony kalóriatartalmú. Egy nagy savanyúság például 16 kalóriát tartalmaz.
Ez nagyszerű alternatívát jelent a burgonyachips, a sült krumpli vagy a muffin után.
Különböző formákban is kaphatók, így édes savanyúsággal vagy sós kaporsavanyúsággal is kiaknázhatja sóvárgását.


Egy megjegyzés a savanyúságról
Bár a savanyúság általában egészséges étel, van egy hátránya is: a nátriumtartalma.
Ne feledd, hogy mértékkel kell fogyasztani, különösen az alacsony nátriumtartalmú diétát követőknek.
Egy adag savanyúság az ajánlott nátriumbevitel 10-15%-át is tartalmazhatja, ezért a fogyasztását ne vigyük túlzásba, mivel ez a nátrium gyorsan felhalmozódhat.

Tehát, bár kiváló nassolni válót vagy köretet jelenthet egy egészséges szendvicshez, lehet, hogy nem érdemes minden nap enni.
Csemege uborka tartósítószer nélkül @Szoky konyhája
Videó szerzője: Szoky konyhája
  • Találatok: 74
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes