Amit a zöld teáról jó tudni
„A zöld tea egészséges”- halljuk sokszor, de pontosan milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztjuk?
Mi a zöld tea és milyen fajtái vannak?
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Mi a zöld tea és milyen fajtái vannak?
A zöld teát – a többi teaféléhez hasonlóan – egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik.
Bár e növényfajta akár több méteresre is képes megnőni, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik:
a példányokat kb. 1 méteresre metszik vissza a gyorsabb növekedés és a hatékonyabb szüret érdekében.
A teacserjék csak meleg éghajlaton képesek növekedni, bár a virágzás elméletileg a tengerszinttől egészen 2000 méterig lehetséges.
A legjobb minőségű teák hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb.
A tengerszint feletti magasságtól függően egy új teacserjének kb. 2,5-5 év szükséges ahhoz, hogy szüretelni lehessen, bár ha a növény túléli ezt az időtartamot,
akkor közel egy évszázadon át képes szüretelhető leveleket növeszteni.
A teamezőkön csak a legkisebb és legfiatalabb leveleket szüretelik le.
Az új hajtások általában 1 hét alatt jelennek meg, viszont nagyobb magasságokban ez az időtartam hosszabb lehet (bár a tea minősége is jobb lesz).
A legjobb minőségű teáknál a leveleket kézzel szüretelik: az ügyesebb szüretelők akár napi 18 kg-nyi levelet képesek leszedni
ez kb. 4,5 kg-nyi tea elkészítéséhez elegendő mennyiség.
A zöld tea a teafeldolgozás legtermészetesebb, legegyszerűbb terméke, amikor a teát nem oxidálják és nem fermentálják, vagyis szinte kezeletlen formában áll rendelkezésre.
Ilyen esetben a tea a legkevesebb biokémiai átalakuláson megy át, mivel a cserjéről leszedett állapotában konzerváljuk a feldolgozás kezdeti fázisában.
A különböző teafajták közül a zöld tea a leghíresebb és legelfogadottabb egészségmegkörző ital, amelynek szárazon is majdnem olyan zöldnek kell lennie.
Magas vérkoleszterin-szint, magas vérnyomás és érszűkület esetén is segítenek csökkenteni a tüneteket.
Az elsősorban idősebb levelekben és különösképpen a wulong tipusú teákban megtalálható poliszacharidok is csökkentik
a vérzsír és vércukor szintet, így védenek a cukorbetegség kialakulása ellen.
Vérhígító hatásúak, gátolják a vérrögképződést, tehát akadályozzák az érszűkület és az érelzáródás kialakulását.
Teaflavin a fekete teában van jelen a legnagyobb arányban, de jelentős mennyiséget mértek az érett puer, wulong és sárga típusú teafajtákban is.
Szervezetre gyakorolt hatása a polfenolokéhoz hasonló.
A teában van a legtöbb fluor az összes haszonnövény közül és az idősebb tealevelekben lényegesen több található belőle, mint a fiatal rügyekben.
Minél magasabb hőmérsékleten készül a tea, annál több fluor oldódik ki belőle
. A fluor védi a fogakat,megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását.
A tavasszal szüretelt friss zsenge zöld teában található meg a legtöbb L-teanin nevű aminosav, amelynek egészségre gyakorolt hatása az utóbbi időben nagyobb figyelmet keltett.
Ezek a szintén igen hasznos anyagok védik az idegrendszert, javítják a memóriát , ráadásul nyugtató hatásuk mérsékli a teában szintén megtalálható koffein túlzott stimuláló, stressz-fokozó hatását.
Az L-teanin elősegíti a kortiko-szteron (stresszhormon) szintjének csökkenését így megelőzi annak memóriára és figyelemre vonatkozó negatív hatásait.
Az L-teanin és a koffein együttes jelenléte növeli a figyelem fennmaradásának időtartamát, javítja a vizuális információ feldolgozását és növeli a pontosságot.
A zöld teában fellelhető vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a szerveink egészséges működéséhez és regenerálódásához, valamint az
A , C és a B vitaminok sejtvédő, antioxidáns hatással is bírnak, így lassítják az öregedés folyamatát és gátolják a rákos betegségek kialakulását.
A minőségi natúr teáknak ezen kívül az élvezeti értéke is igen magas.
Ínyenc borokhoz, sörökhöz csokoládékhoz, dohánytermékekhez hasonlóan élénk, természetes ízek, aromák lelhetők fel benne, amik sok esetben kedvelt gyümölcsökhöz, zöldségekhez, olajos magvakhoz és virágokhoz hasonlíthatók.
A teázás szertartása – akár hagyományos kelet-ázsiai, akár sajátos stílusban gyakoroljuk –meditatív jellegű hobbitevékenységgé is formálható,
ami az utóbbi idők pszichológiai kutatásai alapján pozitív hatással van a gondolkodásra, stresszoldó hatású, javítja a koncentrációt, így növeli a szellemi és test teljesítőképességünket és munkánk hatékonyságát. A teázás jó a testnek és szellemnek is.
Forrás:https://dietless.hu/zold-tea/
Hat érv a Zöld tea fogyasztás mellett
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
- Találatok: 768