Az ajánlott tápanyag-beviteli érték
Vajon mennyi ásványi sóra, vitaminra, tápanyagra van szükségünk naponta?
A tápanyag ajánlott mennyisége a normál étrend részeként fogyasztandó mennyiség.
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Ahhoz, hogy ne szenvedjünk hiányt egy vitaminból sem, az Amerikai Táplálkozástani Intézet az 1950-es években meghatározta és standardizálta az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségét, amelyet RDA-nak (Recommended Dietary Allowance), amit az ajánlott napi táplálékbevitelnek nevezett el.
Természetesen ennek meghatározására számos táplálkozás-élettani, biológiai és táplálkozás-epidemiológiai kutatást végeztek el a szakemberek. Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Ennek mintájára számos ország - így hazánk is - létrehozta saját RDA értékeit, figyelembe véve az ország éghajlatát, földrajzi sajátosságait, stb.
Az, hogy mennyi ásványi sóra és vitaminra van szükségünk, számos tényezőtől, kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, táplálkozási szokásoktól, szervezetünk biokémiai funkcióitól, a táplálék egyéni felhasználási képességétől függ.
A tápanyag ajánlott mennyisége a normál étrend részeként fogyasztandó mennyiség.
Ezért figyelembe kell venni minden olyan tényezőt, amely befolyásolja az élelmiszer-tápanyagok felszívódását vagy felhasználásuk hatékonyságát.
Egyes tápanyagok esetében a szükséglet egy része kielégíthető olyan anyag fogyasztásával, amely ezt követően a szervezetben alapvető tápanyaggá alakul.
Például egyes karotinoidok az A-vitamin prekurzorai; mivel az A-vitamin-mennyiség egy része vagy egésze fedezhető az étrendi karotinoidokkal, figyelembe kell venni, hogy
ezek a prekurzorok milyen hatékonysággal alakulnak A-vitaminná.
A fehérje mennyiségét úgy fejezik ki, mintha az egyetlen étrend-összetevő RDA-ja lenne.
Valójában, a különböző élelmiszer-fehérjékben eltérő arányban előforduló több aminosavra vonatkozó különböző igények összessége.
Sok tápanyag esetében az emésztés, a felszívódás vagy mindkettő hiányos, és az étrendi bevitelre vonatkozó ajánlásoknál figyelembe kell venni a bevitt tápanyag azon részét, amely nem szívódik fel.
Például a hem és a nem hem vas felszívódása különbözik; más étrend-összetevők befolyásolják, amelyeket figyelembe vesznek az RDA meghatározásakor.
Az ilyen tényezők relatív jelentősége tápanyagonként változó.
Ezért az RDA, a más étrend-összetevők befolyásolják, amelyeket figyelembe vesznek az RDA meghatározásakor.
Az ilyen tényezők relatív jelentősége tápanyagonként változó.
Ezért az RDA, az étrendi pótlék, meghaladja az élettani szükségletet, a tápanyagok között is változik.
A DV értékek az USA FDA által ajánlott napi mennyiségek ~2000 kalóriás napi átlag étrend mellett egy átlagember számára ajánlott mennyiségek.
Egyes sporttáplálkozás kutatók előtt felmerült, hogy bizonyos összetevőkre az átlagosnál nagyobb stressz vagy fizikai megterhelés, pl. sport, stb. miatt a DV-értéknél nagyobb igénye is lehet a szervezetnek. A különféle betegségek, a gyógyszer-kölcsönhatások szintén befolyásolják egyes anyagok felszívódását és hasznosulását, ezért ezek személyre szabott megállapításához érdemes szakemberhez fordulni (orvos, gyógyszerész, dietetikus).
A DV értékek képezik az USA címkeszabvány alapját, tehát azon termékek esetében ahol a konkrét mennyiségek nincsenek feltüntetve, csak a DV%-os arányok, ez a táblázat alapján állapítható meg (elvileg) a tényleges érték.
Napi ajánlott mennyiségek:
Vitaminok | DV érték | RDA érték | PDI érték |
A-vitamin | 5000 IU | 800 µg1 | 5000-25000 IU |
Béta-karotin | - | - | 15000-80000 IU |
C-vitamin | 60 mg | 60 mg | 800-3000 mg |
D-vitamin | 400 IU | 5 µg2 | 400-1000 IU |
E-vitamin | 30 mg | 10 mg | 200-1000 IU |
K-vitamin | 80 µg | - | 80-180 µg |
Tiamin (B1-vitamin) | 1,5 mg | 1,4 mg | 30-300 mg |
Riboflavin (B2-vitamin) | 1,7 mg | 1,6 mg | 30-300 mg |
Niacin (B3-vitamin) | 20 mg | 18 mg | 20-100 mg |
B6-vitamin | 2 mg | 2 mg | 20-100 mg |
Folsav | 400 µg | 200 µg | 400-1200 µg |
B-12 Vitamin | 6 µg | 1 µg | 125-300 µg |
Pantoténsav | 10 mg | 6 mg | 25-200 mg |
H-Vitamin | - | 0,15 mg | 25-200 mg |
Ásványi anyagok | DV érték | RDA érték | PDI érték |
Kalcium | 1000 mg | 800 mg | 1200-2600 mg |
Vas | 18 mg | 14 mg | 15-60 mg |
Magnézium | 400 mg | 300 mg | 400-800 mg |
Foszfor | 1000 mg | 800 mg | 800-1600 mg |
Kálium | 3500 mg | 3500 mg | 2500-4000 mg |
Nátrium | 2400 mg | 2000 mg | 1500-4500 mg |
Cink | 15 mg | 15 mg | 15-60 mg |
Réz | 2 mg | 1,4 mg | 3-6 mg |
Mangán | 2 mg | 4 mg | 15-45 mg |
Szelén | 70 µg | 80 µg | 100-300 µg |
Jód | - | 150 µg | 200-400 µg |
Króm | - | 120 µg | 200-600 µg |
Molibdén | - | 0,25 mg | 100-300 µg |
Bór | - | - | 6-12 mg |
Fluor | - | 1,5 mg | |
Klorid | - | 3000 mg | 1500-4500 mg |
Egyéb anyagok | DV érték | RDA érték | PDI érték |
Kolin | - | - | 600-1200 mg |
Inozitol | - | - | 800-1200 mg |
Bioflavonoidok | - | - | 800-1200 mg |
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234926/
Hogyan számoljuk ki az alapanyagcserét
Videó szerzője: GymBeam.hu
- Találatok: 755