Amit a savanyú káposztáról jó tudni
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen.
Sok C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében!
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Egy kis érdekesség a savanyú káposztáról.
Aligha van nála jobb háziorvos.
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen.
Sok C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjuk minél gyakrabban és változatosan!
A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek, húsok, halak mellé is, vagy csak önmagában.
Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamin-tartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát).
Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot.
Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz.
„A belek seprűje.”
De nemcsak gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt fontos rendszeresen enni belőle.
Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis megtisztítja a belek falát.
Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani,
ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz.
Az epebetegek viszont csak óvatosan bánjanak vele.
Jó tudni, hogy a savanyú káposzta leve is értékes alapanyag.
Naponta 1 dl-t elfogyasztva belőle, tehermentesül a máj, tisztul a bélrendszer, és épül az immunrendszer. C-vitamin-tartalma szintén magas.
Jobb mint a joghurt
Bélrendszerünk működésére hasonlóan jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav is, mely a káposzta érlelése során keletkezik.
A tejsavbaktériumok száma a savanyú káposztában jóval magasabb, mint a joghurtban, így ha bélflóránk helyreállítására van szükség – például egy antibiotikum-kúra vagy fertőzés miatt –, bátran fogyasszunk belőle.
Kedvelt a diétában is hiszen alacsony kalóriatartalma és emésztőrendszerünkre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt a diétázók körében is kedvelt alapanyag.
Segít szervezetünkből eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, segíti az emésztést, így már pár nap után is könnyebbnek érezhetjük magunkat.
A belőle készíthető ételek
A téli időszakban, amikor kevés friss zöldség kapható a piacokon, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát.
Igyekezzünk nyersen vagy minél kíméletesebb módon megfőzni, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok ne vesszenek el.
Használjuk minél gyakrabban és változatosan!
Forrás: hazipatika.com
Ezért együnk Erjesztett ételeket
Szerző: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
- Találatok: 816