Amit a Gránátalmáról jó tudni
A gránátalma ősidők óta az élet és a termékenység szimbóluma
Mélybordó színű, magokban igen gazdag, finom, rostdús gyümölcs
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A gránátalma ősidők óta az „élet és a termékenység szimbóluma”. Aromás levére sok kultúrában életelixírként, valamint „az érzékiség és halhatatlanság szimbólumaként” tekintenek.
A gránátalma egészségvédő hatásai:
A mélybordó színű, magokban igen gazdag, finom, rostdús gyümölcs számos jótékony egészségügyi hatásával támogathatja immunrendszerünk állóképességének megőrzését. Lássuk, miért jó gránátalmát fogyasztani!
1. Vitaminokban gazdag – Immunvédő
A gránátalma számos, szervezetünk egészséges működésének szempontjából létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek többek között a C-vitamin, a K-vitamin, a kálium és a magnézium. Lássuk, 100 gramm gránátalma (egy átlagos gránátalma 250-300 gramm tömeggel bír) milyen mennyiségben tartalmazza az említett tápanyagokat, s az hány százalékát fedezi a napi tápanyagszükségletünknek!
Tápanyag | Napi beviteli referenciaérték | |
C-vitamin | 9,92 mg | 12,4 % |
Kálium | 236 mg | 10,59 % |
K-vitamin | 16 μg | 22,22 % |
Magnézium | 11,98 mg | 3,32 % |
A C-vitamin talán a legismertebb antioxidáns hatású tápanyag, hozzájárul az immunrendszer védelméhez hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetre káros hatású szabad gyökökkel és az oxidatív stressz-szel szemben; segíti a csontok és a fogak egészségének megőrzését, a vas felszívódását, továbbá fokozza a szervezet kollagéntermelését.
A K-vitamin fontos szereppel bír az erős és egészséges csontok fenntartásában, továbbá hozzájárul a véralvadáshoz szükséges vérképzési folyamatok normál működéséhez.
A makrotápanyagok (olyan ásványi anyagok, melyek napi beviteli szükséglete meghaladja a 100 mg-ot) közé tartozó kálium segíti a szív, az idegek és az izmok egészségének megőrzését, továbbá a sejtek normál működésének fenntartását.
A magnézium leglényegesebb funkciói a következők: segíti a normál izomfunkciók működését, hozzájárul az immunrendszer erősségének megőrzéséhez, támogatja a szívműködést és hozzájárul a normál csontozat fenntartásához; részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és nukleinsavak anyagcseréjében és számos enzim létrejöttében.
2. Enyhíti a gyomorpanaszokat
Vitamin-és ásványianyag-tartalma mellett nem elhanyagolható a gránátalma jelentős rosttartalma sem – gyomornyugtató hatásán kívül a rostdús gyümölcs továbbá baktérium-és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, így hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez és visszaállításához.
Fontos: hatóanyagai révén bizonyos orvosságok szedése mellett odafigyeléssel kell fogyasztani a gránátalmát ezért fontos, hogy egyeztessen kezelőorvosával!- ilyenek például a koleszterin-gyógyszerek, a szívritmus-zavar elleni gyógyszerek vagy az immunoszupresszánsok.
3. Ápolja a szépséget
A C-és a K-vitamin mellett az E-vitamint is tartalmazó gyümölcs sokszínű alkotóelemei révén természetes bőrápoló hatással is rendelkezik: hozzájárul az öregedésgátló folyamatok lassításához (anti-aging hatás), a bőr hidratáltságának megőrzéséhez, az értékes hatóanyagok továbbá hajápoló tulajdonsággal is bírnak.
A gránátalma a legkiemelkedőbb ellagsav forrás.
Ez a fenolok közé tartozó vegyület képes megakadályozni a rákos sejtek elszaporodását, főként prosztata-, bőr-, tüdő- és emlőrák esetén hatékony.
A daganatos sejtek glükóz fogyasztása kb. 15-ször akkora, mint az egészséges sejteké, ezért több ellagsavhoz is jutnak.
Ezen kívül a gránátalmában változókori panaszok ellen, csontritkulás, depresszió esetén is kifejezetten javallott
Igazolt, hogy a gránátalma paraziták, vírusok és baktériumok ellen is kiemelkedően hatékony.
Ez az egyetlen gyümölcs, mely képes megszüntetni a bélrendszerben a candida fertőzést, hiszen megakadályozza a gombák és a baktériumok terjedését, szaporodását is egyaránt. Hatékonyan legyőzi a lappangó fertőzéseket, képes még időben blokkolni a szívinfarktust, agyvérzést okozó gyulladásokat, de bármiféle gyulladás ellen is egyaránt hatásos.
A gránátalma gyümölcs
A gránátalmának csupán az apró, de jelentősen nagy számban jelen lévő magjai ehetőek, amit különféle technikákkal is ki lehet fejteni anélkül, hogy a konyhánk gránátalma lében ússzon… többek között ne félbe vágjuk a gyümölcsöt, inkább egy apró szeletet vágjunk le belőle, aminek köszönhetően aztán a nagyobb megmaradt darabot, egy kanál nyelének segítségével kezdjünk el ütögetni, amitől a magok könnyedén kipattognak a tokjukból.
Minek köszönheti a gránátalma a hatásait?
A kutatók véleménye szerint a gránátalma egy szuper gyümölcs, hiszen rengeteg kísérlet bebizonyította, hogy rendszeres fogyasztásával összetett egészségvédő hatást fejt ki a szervezetre.
A gránátalma flavonoidokban, polifenolokban, gyümölcscukorban, C-vitaminban gazdag, valamint a legtökéletesebb természetes forrása az ellagsavnak.
A vörösborhoz és a zöld teához viszonyítva a gránátalma levele háromszoros antioxidáns hatást fejt ki a szervezetre.
A gránátalmát kozmetikai termékekhez is előszeretettel használják, mivel rendkívüli hatékonyságot biztosít a bőr táplálása érdekében.
Pompás bőrfeszesítő, hiszen regenerálja a sejteket és lassítja a bőr öregedését egyben, ráadásul illata különlegesen érzéki.
A gránátalma öregedést lassító hatását egy zsírsavnak, a punicinsavnak köszönheti.
Vizsgálatok szerint ez a vegyület támogatja az öregedő bőr sejtregenerációját.
A kutatások kimutatták, hogy idősebbek esetén a punicinsav hatására a sejtek éppen olyan mértékben osztódtak, ahogyan a fiatalabbaknál.
A gránátalma tehát a punicinsav hatására képes megújítani a felső hámréteget, növeli a bőr rugalmasságát és kitűnő ránctalanító.
Ezért igyál Gránátalma levet rendszeresen
Szerző: Ujhelyi Szabolcs Zoár
- Találatok: 702