Amit az almáról jó tudni

Ropogtassuk az egészségünkért!
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Az ősz az igazi almaszezon: ez a gyümInformációnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! ölcs tápláló, finom és viszonylag olcsón elérhető.
Változatos színben, méretben, különféle fajtákat szedhetünk vagy vehetünk, a lehetőségeknek megfelelően.
Nem csak nyersen fogyaszthatjuk, kerülhet levesbe, sütibe, lehet belőle köret, de saláta összetevője is.
Érdemes egész évben almát ropogtatni, mondjuk is, hogy miért.
1. Csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást
Tanulmányok szerint az almafogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, mivel a koleszterinszintet mérséklő, oldható rostokat tartalmaz.
Az oldható rost segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását az érfalak bélésében és megakadályozza a plakkok képződését, ezáltal pedig csökkenti az érelmeszesedés és a szívbetegségek előfordulását. Egy korábbi felmérés (1.) szerint a résztvevőknél 52%-kal csökkent a stroke esélye a rendszeres almafogyasztás hatására.
Egy másik tanulmány (2.) arról számolt be, hogy már napi 2 alma csökkentette a páciensek ’rossz koleszterol’ szintjét.
2. A rosttartalma miatt segíti az emésztést
Mind a vízben oldható, mind a nem oldható rostok fontosak az emésztésünk szempontjából, az almában pedig mindkettő megtalálható.
Az oldható rostok lassítják az emésztést, ezért hamar teltségérzetet biztosítanak és lassítják a glükóz emésztését is, ami pedig a vércukorszintet szabályozza.
A nem oldható rostok a táplálék továbbításában játszanak szerepet és megakadályozzák a székrekedést. Utóbbi rostokat leginkább az alma héjában találjuk.
3. Támogatja az immunrendszer egészségét
Állatkísérletekben (3.) sikerült gyulladást előidéző sejteket gyulladáscsökkentővé és immunerősítővé alakítani, oldható rostokkal teli étrend segítségével.
Az alma C-vitamint is tartalmaz, ami szintén hozzájárul az immunrendszer egészségéhez.
A kutatók szerint segíthet megerősíteni azt a védő hámréteget, ami megakadályozza a kórokozók bejutását és védelmet nyújthat a környezeti oxidatív stressz, például a szennyezés, sugárzás ellen is.
4. Cukorbetegek is fogyaszthatják
2-es típusú diabétesz esetén érdemes megfontolni az alma étrendbe építését.
Az oldható rostok segítik a cukorfelvétel lassítását és a vércukorszintet szabályozzák.
Egyúttal védenek is a 2-es típusú diabétesz és az inzulinrezisztencia kialakulásától.
5. A daganatok megelőzésében is szerepet játszhatnak
Noha nem csodaszer, az alma csökkentheti bizonyos típusú daganatos sejtek kialakulásának veszélyét, ami a gyümölcsben található antioxidánsnak köszönhető.
Elsősorban a vastagbél-, szájüregi-, nyelőcső- és mellrák esetén vannak ígéretes eredmények.
Kiemelt fontosságú a gyümölcs rosttartalma is, a rostokban gazdag étrend a vastagbél- és mellrák ellen is védő hatásúnak bizonyult.
6. Segíti a súlyunk megtartását vagy a fogyást
Régóta tudjuk, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása segít tartani az egészséges súlyunkat.
A rostokban gazdag alma pedig különösen alkalmas e célra!
A rostok lassítják az emésztést, a vércukorszint emelkedését, valamint telítettségérzést biztosítanak.
7. Segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását
A flavonoidban gazdag ételek, például a bogyósok, a tea vagy az alma az idegrendszer számára is értékesek.
Azoknál a felnőtteknél, akik már 50 felett vannak és csak kis mennyiségben fogyasztanak belőlük, 2-4-szer akkora eséllyel alakul ki Alzheimer vagy más demenciával járó állapot, mint azoknál, akik flavonoidban gazdag étrendet folytatnak.
Az almában található kvercetin nevű flavonoid a kísérletek során megvédte a neuronokat az oxidatív károsodástól, laboratóriumi körülmények között.
8. Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez
A bélrendszer egészsége rendkívül fontos.
Az alma pektint tartalmaz, ami egy prebiotikus, szénhidrátokkal rokon vegyület.
A prebiotikumok a jó baktériumok táplálásában fontosak, serkentik az immunrendszert, stimulálják a hormontermelést
és segítenek a szervezetnek az ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felvételében.
Az alma ugyanakkor olyan baktériumot is tartalmaz, ami előnyös lehet a bélrendszerünkre, elsősorban a frissen szüretelt.
Források:
(1.) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.110.611152
(2.)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31840162/
(3.)https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159110000425?via%3Dihub
Töltött sült alma recept
Videó szerzője: Cookpad receptek
- Találatok: 739