Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Amit az aceroláról jó tudni

Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor.
arceola foto
Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény.

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

                                             „Barbadosi cseresznye”
Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor.
Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény.
Kedvező élettani hatása miatt ma már termesztik.

A gyümölcs 1-2 cm átmérőjű, piros héjú, sárga húsú csonthéjas, ami érett állapotban szüretelés után gyorsan veszti hatóanyag tartalmát, így zölden szüretelik.

Gyümölcseink közül az egyik legmagasabb C- vitamin tartalommal bír egyes források szerint 50x több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

A gyümölcshús akár 5% C- vitamint is tartalmazhat. A-vitamin tartalma is jelentős. E két vegyület antioxidánsként viselkedik.

Kiemelkedő a kálium- és magnézium- tartalma is.

A dél- amerikai népgyógyászat vérzéscsillapításra, keringéstámogatásra használja. Jó láz- és gyulladáscsökkentő, szembeszáll a fertőzésekkel, gyulladásos eredetű degeneratív betegségekkel (pl. reumás ízületi gyulladás).

Használják a vércukorszint szabályozásában, a vérkoleszterin normalizálásában is.

Magas C- vitamintartalmával hozzájárul a kötő- és hámszövet épségéhez, így bőrápolószerek értékes összetevője.

Mivel súlyos krónikus betegségeink mindig gyulladással járnak, nincs olyan krónikus folyamat, melyet ne tudna kedvezően befolyásolni.

A mycoterápiában (1) javítja a gomba- poliszacharidok felszívódását.

Cukorral főzve a barbadosi cseresznye igencsak finom desszert. Leveléből zselé / szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növelése érdekében gyümölcslevekhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színűek lesznek. A levet ezen kívül C-vitamin készítményként is árusítják: iparilag is porrá alakítják. A gyümölcs húsa rendkívül savanyú, de lédús és zamatos. Nálunk azonban friss gyümölcsként nem nagyon lehet vele találkozni. Konzervekben, gyümölcslevekben és gyümölcskoncentrátumokban gyakorta fellelhető, illetve zselék, szirupok adalékanyagaként.

A gyümölcs értéke abban áll, hogy kiemelkedően nagy mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint ( ez több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának ), ám ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt még éretlen, zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül az acerolában több mint 150 egyéb szervezetünk számára hasznos anyagot azonosítottak, mint például: vas, A-vitamin, thiamin (2), riboflavin, magnézium, kálium, kalcium, bioflavonoidok, foszfor, stb.

Az acerola bizonyos komponenseinek különböző tumorsejteket pusztító hatását, és ennek okán javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.

RECEPTAJÁNLÓ

A 10 legfinomabb cseresznyés desszert receptje:

Édes friss gyümölcsből a legjobb elkészíteni!

Arceolából (barbadosi cseresznyéből) is el lehet készíteni.

A recepteket ide kattintva lehet elérni:



Hivatkozások:

1. A mycoterápia, más néven nem gyógynövényes gyógyszer, hosszú ideje működik, valószínűleg az őskortól kezdve.

2. tiamin https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiamin

Források: Structure and intracellular antioxidant activity of pectic polysaccharide from acerola [PubMed]

Bálint gazda: Mi fán terem az arceola?

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/mi-fan-terem-az-acerola.html

https://www.aloewebshop.hu/acerola

 

 

  • Találatok: 590
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes