Amit az aceroláról jó tudni
Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor.
Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény.
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
„Barbadosi cseresznye”
Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor.
Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény.
Kedvező élettani hatása miatt ma már termesztik.
A gyümölcs 1-2 cm átmérőjű, piros héjú, sárga húsú csonthéjas, ami érett állapotban szüretelés után gyorsan veszti hatóanyag tartalmát, így zölden szüretelik.
Gyümölcseink közül az egyik legmagasabb C- vitamin tartalommal bír egyes források szerint 50x több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
A gyümölcshús akár 5% C- vitamint is tartalmazhat. A-vitamin tartalma is jelentős. E két vegyület antioxidánsként viselkedik.
Kiemelkedő a kálium- és magnézium- tartalma is.
A dél- amerikai népgyógyászat vérzéscsillapításra, keringéstámogatásra használja. Jó láz- és gyulladáscsökkentő, szembeszáll a fertőzésekkel, gyulladásos eredetű degeneratív betegségekkel (pl. reumás ízületi gyulladás).
Használják a vércukorszint szabályozásában, a vérkoleszterin normalizálásában is.
Magas C- vitamintartalmával hozzájárul a kötő- és hámszövet épségéhez, így bőrápolószerek értékes összetevője.
Mivel súlyos krónikus betegségeink mindig gyulladással járnak, nincs olyan krónikus folyamat, melyet ne tudna kedvezően befolyásolni.
A mycoterápiában (1) javítja a gomba- poliszacharidok felszívódását.
Cukorral főzve a barbadosi cseresznye igencsak finom desszert. Leveléből zselé / szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növelése érdekében gyümölcslevekhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színűek lesznek. A levet ezen kívül C-vitamin készítményként is árusítják: iparilag is porrá alakítják. A gyümölcs húsa rendkívül savanyú, de lédús és zamatos. Nálunk azonban friss gyümölcsként nem nagyon lehet vele találkozni. Konzervekben, gyümölcslevekben és gyümölcskoncentrátumokban gyakorta fellelhető, illetve zselék, szirupok adalékanyagaként.
A gyümölcs értéke abban áll, hogy kiemelkedően nagy mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint ( ez több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának ), ám ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt még éretlen, zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül az acerolában több mint 150 egyéb szervezetünk számára hasznos anyagot azonosítottak, mint például: vas, A-vitamin, thiamin (2), riboflavin, magnézium, kálium, kalcium, bioflavonoidok, foszfor, stb.
Az acerola bizonyos komponenseinek különböző tumorsejteket pusztító hatását, és ennek okán javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.
RECEPTAJÁNLÓ
A 10 legfinomabb cseresznyés desszert receptje:
Édes friss gyümölcsből a legjobb elkészíteni!
Arceolából (barbadosi cseresznyéből) is el lehet készíteni.
A recepteket ide kattintva lehet elérni:
Hivatkozások:
1. A mycoterápia, más néven nem gyógynövényes gyógyszer, hosszú ideje működik, valószínűleg az őskortól kezdve.
2. tiamin https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiamin
Források: Structure and intracellular antioxidant activity of pectic polysaccharide from acerola [PubMed]
Bálint gazda: Mi fán terem az arceola?
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/mi-fan-terem-az-acerola.html
https://www.aloewebshop.hu/acerola
- Találatok: 590