Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Amit a kollagénről jó tudni

Ezért hasznos a kollagén az emberi szervezetben
kollagen etelek
A legjobb természetes forrásait is megmutatjuk

A kollagén az ember szervezetében a legnagyobb számban előforduló állati eredetű fehérje, egyfajta összetartó kapocs a csontok, a bőr, az izmok és a belső szervek közt.
Ennek a fehérjének a termelése ahogy idősödsz, egyre csökken.
Ha nem táplálkozol megfelelően és mozgásszegény életmódot élsz, akkor ez a folyamat fel is tud gyorsulni.
Ezért is fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, valamint a kollagén pótlása.
A kollagén nemcsak a bőröd egészségét őrzi meg, hanem a testsúlyodat is kontrollálja, az ilyen típusú fehérjéktől később leszel éhes.
Milyen típusai léteznek?

Az emberi szervezetben 28 kollagéntípus található, azonban az alábbi 4 számít a legfontosabbnak.

  • 1-es típus: a leggyakoribb típus, amely az összes kötőszövetben megtalálható;

  • 2-es típus: az ízületekben és a csigolya közti porckorongokban található (ezek a porcos részek, amelyek a hátgerinc lengéscsillapítóiként működnek); 

  • 3-as típus: a retikuláris rostok fő összetevői, amelyek a bőrben és az erekben találhatók;

  • 4-es típus: a vesék, a belső fül és a szemlencse legfontosabb alkotórésze.

Ezekben az ételekben találod a legtöbb kollagént:

A legtöbb kollagén az olyan ételekben található, amelyek zselatinban gazdagok, így a húsleves, a kocsonya vagy más, állati bőrt és kötőszöveteket tartalmazó élelmiszerek.

A kollagén hasznosulásához elengedhetetlen a C-vitamin fogyasztása is, így a kollagénben gazdag ételeket egészítsd ki citrusfélékkel, brokkolival vagy éppen paprikával.

Ezek a kollagénforrások, illetve ezek az ételek, amelyek segítik a kollagén termelődését:
Csontleves

A csontlevesbe belefőnek a porcok és a húsok hasznos összetevői, így gyakorlatilag egy folyékony kollagént kapsz, amelyből érdemes naponta 3-4 decilitert meginni.
Ide kattintva az alaplé készítéséről olvashatsz.

Kocsonya

A magyar konyha egyik kedvenc étele a kocsonya, amelyben a porcogós részek, a fej, a fül, a köröm és a farok serkentik a kollagéntermelődést.
Ha szeretnéd otthon is elkészíteni, ezt a receptet kövesd.

Spirulina
A spirulina rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, növényi fehérjében, vasban, magnéziumban és B-vitaminban gazdag sósvízi alga.
A spirulina az aminosavak növényi eredetű forrása. Ilyen például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme.
A spirulinát fogyaszthatod tablettaként, de por formájában turmixokhoz is keverheted.
A spirulináról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Tojás

A tojás az egyik legjobb kollagénszint-növelő ételek egyike. Ha rendszeresen, akár naponta eszel tojást, akkor a szervezeted egészséges zsírokhoz és kiváló minőségű fehérjéhez jut. 

Zöld levelű zöldségek

A spenót, a fejes saláta és a káposzta magas C-vitamin-tartalmúak, így támogatják a természetes kollagén termelődését a szervezetedben.
Ugyanígy működik a házi savanyú káposzta is.
A C-vitamin nemcsak antioxidáns, hanem az I. típusú kollagén előállításához is szükséges.
Ez az a kollagéntípus, amely a szervezetben a legnagyobb arányban fordul elő. 

Tökmag

A tökmag értékes tápanyagokban, többek között cinkben, magnéziumban és vasban gazdag mag, amely segíti a szervezet kollagénszintézisét, valamint szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében is.
Tökmagot akkor is ehetsz, ha diétázol, mert zsírégető hatással is rendelkezik.

Eper

Az eper nemcsak kiváló C-vitamin-forrás, hanem a legfontosabb kollagénépítők egyike.
Magas antioxidáns-tartalma gátolja a kollagén gyors lebomlását.
Az áfonyára, a szederre és a málnára is igazak ezek az állítások.



A kollagén egészségügyi előnyei:

Szebb bőrt eredményez

A kollagén erősíti a bőrt, fokozza a rugalmasságát és a hidratáltságát.
Az évek múlásával a szervezet egyre kevesebb kollagént képes előállítani, ennek következményei a ráncok és a fakó, élettelen bőr.
Már napi 3-10 gramm kollagén 3 hónapig alkalmazva is látványos változást hozhat: csökken a ráncok mélysége és javul a bőr hidratáltsága.

Csökken az ízületi fájdalom

A kollagén segít megőrizni a porcok épségét és az ízületeket védő szöveteket.
Ahogy idővel csökken a szervezetben a kollagén mennyisége, egyre nagyobb a valószínűsége olyan degeneratív rendellenességek kialakulásának,
 mint például az osteoarthritis.
A kollagénkészítmények nemcsak a megelőzésben, de a kialakult tünetek kezelésében és a fájdalomcsillapításban is hasznosak. 

Egészséges csontok

A csontok főként kollagénből épülnek fel, hiánya pedig csontritkuláshoz vezethet.
Ennek megnyilvánulása a csontsűrűség csökkenése és a csontok törékenysége.

A kalcium, a D-vitamin és a kollagénegyüttes, kúraszerű alkalmazása segíthet elkerülni ezeket a problémákat.  

Egyéb pozitív hatásai
A felsoroltak mellett a kollagén a körmöket és a hajat is erősíti, fényesebbé és ellenállóbbá teheti.
Kevésbé ismert hatása az anyagcsere fokozása, így akár a
 fogyókúrában is hasznát veheted.

Kollagén pótlás: Hogyan, miért és mire?
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd

  • Találatok: 619
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes