Amit az alfalfa lucernáról jó tudni
2000 évvel ezelőtt az arabok nevezték el a lucernát minden élelem atyjának.
Számos gyógyhatása miatt érdemes újra felfedeznünk ezt az elfeledett növényt.
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Az alfalfa lucerna félhold alakú vagy spirális, lilás-lilás lila színű termésekkel rendelkező, elágazó szárakon álló fűszernövény.
A szakirodalomban és a weboldalakon néha a gyógynövény más elnevezései is előfordulnak: medunka, lechucha vagy szilva.
A hüvelyesek családjába tartozik, és gyakran használják állati takarmányként, a mezőgazdaságban széna és szilázs készítésére.
A liszthez őrölt lucernarészecskéket adnak. Vitaminokban és ásványi anyagokban is nagyon gazdag, amelyek jót tesznek az emberi egészségnek.
Az Alfalfa – lucerna jelentős mennyiségű szerves növényi kalciumot tartalmaz, melynek beépüléséhez szükséges vivőanyagok épp a megfelelő arányban találhatók meg.
Ez azért is fontos, mert kalcium tartalmának kiváló hasznosulása mellett elkerülhető a mészlerakódás, a kőképződés az ízületekben, vesékben és érrendszerben.
Ha rendszeresen fogyasztjuk, erősödik a csontozat, fogazat, sőt, segítségével megfékezhetjük a csontritkulást is. Emésztőrendszerünkre lúgosító hatást fejt ki.
Számunkra értékes összetevői a béta karotin, B6 –, C-, D-, E-, K- és U- vitamin, illetve a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, ami eddigi ismereteink szerint a lucernán kívül meglehetősen kevés növényben található meg.
Mindemellett a lucerna rendkívül jó rostforrás – székrekedési problémákat lehet kiküszöbölni az étrendünkbe való beillesztéssel. Szerves vastartalma tökéletesen felszívódik, magas klorofill-tartalma pedig fontos szerepet játszik a vérképzésben.
Az Alfalfa – lucerna összetételénél révén segítheti helyrebillenteni testünk sav-bázis egyensúlyát, miáltal elősegíti szervezetünk a regeneráló és öngyógyító folyamatainak az elindítását.
Továbbá még értékes fehérjeforrás, jelentős az élelmi rost tartalma, tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyet a föld feletti részek. Ezeknek az alkotóelemeknek köszönhető a szervezet erősítésében, roborálásában való felhasználása.
Az Alfalfa – lucerna felhasználása:
segít leoldani az érfalakról a rárakódott káros koleszterint,
optimálisan befolyásolja a vércukorszintet
enyhíti szervezetünkben lévő gyulladásokat
javítja a kötőszövetek rugalmasságát
növényi ösztrogén tartalma miatt jótékony hatású a menopauzában
magas B12-vitamin és K-vitamin tartalma miatt a vérszegénység és a vérzékenység hatásos gyógyítója
méregtelenítő hatású
általános roboráló, vitaziláló hatású
Ásványi anyag- és nyomelem tartalma elősegítheti a szervezet sav-lúg balansz fenntartását. A népi gyógyászatban asztma és más légúti problémák esetén szokták javasolni a lucernamag fogyasztást.
A megfigyeléseken alapuló népi gyógyászatban a zöld növényi részek felhasználását több egészségügyi probléma megoldásához alkalmazták. A benne lévő B12- és K-vitamin a vérszegénység, illetve vérrög-képződés esetén játszhat szerepet.
Ha lehet hinni a szájhagyománynak, először az arabok fedezték ezt fel ezt a növényt, úgy kétezer évvel ezelőtt és minden élelem atyjának (al-fal-fa) névvel illették. Jelenlegi népszerűségét jórészt erőteljes lúgosító hatásának köszönheti. A vér sav-lúg egyensúlyát segíti elő a benne található különleges mikró-tápanyag-összetételnek köszönhetően. Egyéb előnye még, hogy a benne lévő szerves kötésű kalcium rendkívül jól képes beépülni a szervezetbe, így erősíti a csontokat és a fogakat.
A lucernában számos vitamin mellett borostyánkő-sav is fellelhető, amely egyes adatok szerint fékezi a szervezet öregedési folyamatait.
Íme öt nyomós érv az alfala lucerna mellett:
1. Egészségessé teszi a vért
A lucerna olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért.
A lucernacsírában megtalálható szaponin nevű vegyület lekaparja az érfalakról a lerakódásokat, ezért megelőzhető vele a komoly érszűkület, illetve magas mangán tartalma csökkenti a vércukorszintet is. B12-vitaminja a vérszegénységben segíthet, K-vitamin tartalma miatt pedig csökkenthető a vérrögök kialakulásának kockázata.
2. Kimerültségre, fáradtságra
Ha energiaszintünk alacsony, állandóan levertek és fáradtak vagyunk, akkor a lucerna a segítségünkre lehet. Segít energiával feltölteni a szervezetet, és egy hosszabb betegség után is jó szolgálatot tehet. Fokozza a tápanyagok felszívódását, energiával látja el szervezetünket, így egy stresszesebb időszakban kifejezetten érdemes megbarátkoznunk a lucernával!
3. Vízhajtó hatású
Ez a lucernakiváló vízhajtó, így méregtelenítés idején kifejezetten jó választás a lucerna tartalmú étrend-kiegészítő. Ösztönzi a szervezetben felgyülemlett víz kiürülését, és a folyadékkal együtt a méreganyagokat is távozásra ösztökéli. A népgyógyászatban vesekő és húgyúti problémák kezelése során alkalmazták.
4. Lúgosító, méregtelenítő
A lucerna remek lúgosító és méregtelenítő szer is egyben: enyhe hashajtó tulajdonsága révén kipucolja a bélrendszerünket, helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segít az elsavasodás okozta ízületi gyulladások és a reumás panaszok enyhítésében.
5. Napszúrás ellen
Az UV-sugarak elleni védelemben a lucerna is a segítségünkre lehet, hiszen megelőzheti a napszúrást. A lucerna a kozmetikai iparban kedvelt összetevő, a bőr öregedésének késleltetése érdekében hasznosítják.
Ezért együnk rendszeresen Csírákat
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
- Találatok: 672