Ananász a szuper gyümölcs
Az ananász az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs
Íze egészen különleges, édesen fanyar, pikáns
A megfelelő minőségű termékekről, azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az ananász az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs.
Íze egészen különleges, édesen fanyar, pikáns, mindemellett az egészségre és a szépségre gyakorolt pozitív hatásai okán is érdemes rendszeres fogyasztása mellett dönteni.
Az ananász egész évben hozzáférhető, ízletes és frissítő; számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz – különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk.
Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri. Tartalmaz egy enzimet – a Bromelaint –, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését,
ám ezen túl van még néhány jótékony hatása szervezetünkre.
Magas folyadék- és vitamintartalma, továbbá a benne található bromelin nevű fehérjebontó enzim teszi az egyik legegészségesebb gyümölccsé.
Már 300 gramm mennyiség is képes fedezni egy felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét.
A kimagasló C-vitamin mennyiség mellett B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz.
A benne található értékes folsav pedig a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a vérlemezkék optimális termelődésénél játszik fontos szerepet.
Az ananászt sokszor emlegetik amolyan zsírégető gyümölcsként is, amely jól illeszthető minden diétába.
Ám a cukortartalma miatt csak óvatosan bánjunk vele, amennyiben fogyókúrázunk.
Ellenkező esetben viszont nem árt, ha minél gyakrabban iktatjuk be étkezésünkbe, hiszen számtalan jótékony hatása van szervezetünkre.
Hogyan válasszunk a boltokban ananászt?
A csábító illatú ananász frissességét levélkoszorúja mutatja meg. Nyugodtan szagoljuk meg és hagyjuk, hogy orrunknál fogva vezessen bennünket!
Ne hagyjuk , hogy a gyümölcs színe túlságosan befolyást gyakoroljon döntésünkre, az ugyanis függhet egyrészt az érési foktól – amely a gyümölcs alján található bogyók közepénél kezdődik és a levélkorona felé halad –, másrészt a származási helytől, és éghajlati tényezőktől is. Az ananász tehát lehet kissé zöld, és mégis érett.
Így válaszd ki a legfrissebb ananászt a boltban, és így tárold otthon.
Hatásai-gyógyhatásai a szervezetünkre:
Ideális testsúly és szép feszes bőr
Az ananászt sokszor emlegetik amolyan zsírégető gyümölcsként is, amely jól illeszthető minden diétába.
Ám a cukortartalma miatt csak óvatosan bánjunk vele, amennyiben fogyókúrázunk.
Ellenkező esetben viszont nem árt, ha minél gyakrabban iktatjuk be étkezésünkbe, hiszen számtalan jótékony hatása van szervezetünkre.
Az ananász leginkább a fogyókúrázók kedvenc gyümölcse.
Bromelain enzime kiváló zsírégető-katalizátor és segíti a fehérjék megfelelő, gyors emésztését.
A bromelain továbbá a vér inzulinszintjét is szabályozza, megakadályozza a vércukorszint-ingadozást, csökkenti a cukorból képződött zsír lerakódását.
A bromelain felszívódáskor pont megfelelően oszlik el a test szöveteiben, lebontja a szövetek között lerakódott fehérjéket és zsírokat, ezért a narancsbőr eltüntetésében, a bőrfeszesítésben és a laza kötőszövetek megerősítésében is segítséget nyújthat.
Magas rosttartalmának is köszönhető a hatékony testsúlycsökkentésben játszott szerepe, hiszen hamar eltelíti a gyomrot, csökkentve ezáltal az éhségérzetet így gátat szab a túlevés jelenségének.
Mindeközben úgy képes csökkenteni az édesség utáni vágyat, pótolni az édes ízeket, hogy kevés kalóriát juttat a szervezetbe, lédús rostjai pedig biztosítják a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget.
A diéta során az ananászban lévő béta-karotin, cink, magnézium és mangán mind hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, az erőnlét megtartását is segíti; B-vitamin-tartalma kiegyensúlyozottságot, megfelelő lelki és pszichés állapotot is biztosít.
Így elkerülhető a fogyókúra alatt jelenlévő állandó kísérő fáradtság, gyengeség és lehangoltság érzése.
Gyomorégés, gyomorfekély és IBS ellen
Étkezés közben vagy akár közvetlenül utána is érdemes ananászt fogyasztani, mert a benne lévő bromelain enzim segíti a fehérjék gyors megemésztését, amelyek enélkül sokáig időznének a gyomorban, a belekben.
Az emésztési idő lecsökkentésével pedig megelőzhetők a különféle gyomor- és bélbetegségek, mint például a gyomorfekély vagy az IBS.
Már fennálló betegségnél viszont jelentősen enyhíthetők a kellemetlen tünetek.
Az ananász béltisztító rosttartalma kiváló folyadékfelvevő képességű, úgyszólván védőréteget képez a bél falára, megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát,
és megvédi az irritációtól és újrafertőzéstől.
A betegség alatt legyengült szervezet számára is fontos tápanyag- és vitaminforrás, mert különleges gyomorkímélő tulajdonsága azok számára is
ideális, akik étvágytalanság és emésztési problémák miatt nem képesek megfelelő mennyiségű táplálékot magukhoz venni.
Az ananász csökkenti a vér savtartalmát, ezzel elősegíti a bélrendszer zavartalan működését, a könnyű emésztést.
Tisztítja a beleket, megakadályozza a székrekedést, tökéletesen alkalmas tisztító és zsírégető kúrákhoz is.
Antioxidánsokban bővelkedik, ezen antioxidáns hatóanyagok védik a szervezetet a szabadgyökök ellen, amelyek megtámadják és elpusztítják az egészséges sejteket ( oxidatív stressz ).
Ez a tulajdonság a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet, továbbá lassíthatja bizonyos gyomor- és bélrendszeri tumorok növekedést, megakadályozhatja áttétek képződését is.
Segíti az emésztést
Az ananász egyik legismertebb előnye az emésztés-elősegítő képessége.
Tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely képes lebontani az általunk elfogyasztott táplálék többségét és az elhalt szöveteket.
Segíthet az ízületi gyulladásban
Egy kutatás szerint a bromelainban gazdag ételek nem csak az emésztést segítik, de csökkentik a reumás, ízületi fájdalmakat is.
Fokozhatja a szerotonin szintet
Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy triptofán nevű aminosavra van szükségünk, amely az ananászban is igen nagy mennyiségben megtalálható.
A megnövekedett szerotonin szint javítja a stressztűrő képességet, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból és az idegességben.
Javíthatja a csontok és az ízületek egészségét
Az ananász magas mangán tartalma segít megőrizni a csontok szilárdságát, így akár már napi egy adag elfogyasztásával a napi mangán szükséglet 70%-át is fedezhetjük.
Segíthet gyorsabban gyógyulni
Egy friss kutatás szerint a gyümölcsben található bromelainnak köszönhetően szakszerű helyi alkalmazás során bizonyítottan gyorsítja a sebek
és az égési sérülések gyógyulását, de jó lehet a lágyrész sérüléseire is, különös tekintettel az edzés utáni izomfájásra és zúzódásokra.
Eősítheti az immunrendszert
Egy csésze vágott ananász simán biztosítja a napi C-vitamin-szükségletünket.
Ennek köszönhetően javul az immunrendszerünk működése is, de elősegíti a test kollagénképződését is.
Tele van antioxidánsokkal
A gyümölcsben található antioxidánsoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő, gátolja a daganatok növekedését, csökkenti az asztma és az allergia kialakulásának esélyét.
Májvédő, vírus- és baktériumellenes hatású, de kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre.
Hogyan tisztíts meg egy ananászt?
Videó szerzője: benkonyhaja
- Találatok: 602