Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Arginin, a mindent javító aminosav

Az arginin egy aminosav, amely a szervezetben

argin elelmiszerek
A fehérjék termelődése során szolgál építőanyagkén
t

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát!

Mit kell tudni az argininről?

Az arginin egy aminosav, amely a szervezetben a fehérjék termelődése során szolgál építőanyagként.
Feltételesen esszenciális aminosav, azaz a legtöbb esetben a szervezet képes önmaga előállítani, és nem szükséges gondoskodni beviteléről, bizonyos esetekben azonban termelődése nem elégséges, ezért fontos nagyobb mennyiségben, külső forrásból biztosítani.
Ilyen esetek például a növekedés, illetve a súlyosabb betegségek vagy sérülések, amikor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van szüksége erre az anyagra.

Az arginint tehát a szervezet önmaga is képes szintetizálni, bár körülbelül 80%-a az étrendből vagy fehérjék lebontásából származik.
Termelődése a vesében, a májban és az agyban megy végbe. Érdekesség, hogy a biokémiai karbamidciklus során termelődik, amelynek feladata, hogy
eltávolítsa a szervezetből az anyagcsere mérgező melléktermékét, az ammóniát.

Az arginin legnagyobb előnye, hogy részt vesz a nitrogén-monoxid termelődésében, ami a testünkben a vérkeringés irányításához, a sejtekben található erőművek a 
( mitokondrium) működéséhez, valamint a sejtek közötti ingerületátvitelhez szükséges.
A szervezet emellett más aminosavak, például a citrullin vagy az ornitin termelődése során hasznosítja kiinduló anyagként.

Az arginin fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le, ezzel megakadályozva a szövetek lebomlását, segítve az izmok regenerálódását.
A növekedési hormon és inzulinkiválasztást megtámogatva növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is.
Többnyire húsokban és tejtermékekben fordul elő, de megtalálható például a zselatinban és a garnélában is.

Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelére, mivel szervezetük éppen eleget termel.
A hipofízisben (agyalapi mirigyben) termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben található meg.
De a mogyoróban is fellelhető (így a mogyoróvaj is tartalmazza).
Leginkább azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatin-foszfát termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvező. Ezen kívül erősíti még az immunfunkciót és a koncentrációt.

Kutatások szerint az arginin a következő tünetek kezelésekor lehet még hasznos számunkra:

  • Szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Koncentrációs problémák
  • Terméketlenség
  • Sebek / sérülések
  • Magas vérnyomás
  • Erekciós problémák
  • Intersticiális húgyhólyaggyulladás
  • Korábbi anabolikus szteroid hatások

A fizikai vagy lelki eredetű stressz és az intenzív edzés szintén az arginin szint kimutatható csökkenését okozhatják.
Ráadásul fehérjeszintézist és immunrendszert, valamint idegrendszert erősítő jótékony hatásának következtében növekedési hormon szintjét növelő anyagként is elismert.
Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az esszenciális aminosavak közé tartozó L-arginin késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hozzájárul az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon kibocsátásához.
Ezen kívül segít megtartani az egészséges immunrendszert.
Az arginin elősegíti még a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, fokozza a férfiak spermaképződését
és jótékony hatást fejt ki vese-rendellenességek, illetve sérülések esetében.
A sebgyógyuláskor képződő hámréteg is sok arginint tartalmaz.

Az arginin sokoldalúan felhasználható és sokféleképpen alkalmazható aminosav, amelynek számos előnye van.
Támogatja a bőrvédőgát megfelelő működését, antisztatikus és hajkondicionáló.

Savas összetevők vagy készítmények lúgosítására is használják.

Now Foods L-Arginin bemutató

Videó szerzője: Vitamin360

  • Találatok: 387
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes