A fekete berkenye gyógyhatásai az emberi szervezetre
A fekete berkenye hatása az egészségünkre

A természet ajándéka az egészségért és a vitalitásért
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről,
azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A természet ajándéka az egészségért és a vitalitásért!
A fekete berkenye a világ 10 szuperegészséges gyógynövényének egyike.
Gyógyhatásai mind a betegségek megelőzésében, mind a krónikus betegségek kezelésében felülmúlhatatlan.
Az arónia két fő fajtája ismert: a fekete arónia (Aronia melanocarpa) és a vörös arónia (Aronia arbutifolia).
Mindkét faj rendkívül ellenálló és könnyen termeszthető, ezért sokan a kertészetben és a mezőgazdaságban is felismerték potenciálját.
Az európai és ázsiai telepesek érkezésével a feketeberkenye elkezdett elterjedni az új kontinensen, és az amerikai indiánok kultúrájában is fontos szerepet játszott.
A növény bogyói édesek, keserűek és savanyúak lehetnek, és sokféle módon felhasználhatók, például lekvár, dzsem, bor és szörp készítésére.
Az arónia számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, mivel magas antioxidáns tartalmú, és úgy tartják, hogy segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, valamint azimmunrendszer erősítésében.
Szerencsére éghajlatunkon nagyon jól, bőségesen megterem, abszolút vegyszermentesen nevelhető.
Már dédszüleink is jól ismerték a feketeberkenye gyógyhatásait.
A fekete berkenye hatása az egészségünkre:
Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást, megszünteti a gyomor problémákat (megelőzi gyomorfekélyt), eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből, megelőzi az érelmeszesedést, enyhíti migrént, védő hatást gyakorol a belek működésére, erősíti a vérszegénység elleni küzdelmet, erősíti az immunrendszert és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.
Befolyásolja és javítja a látást (megakadályozza a szürkehályog kialakulását és védi a szemet az UV sugárzástól), hatása javítja a memóriát, növeli a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot).
Segít a krónikus betegségek, mint a rák, a Parkinson-kór, bronchitis kialakulásának megelőzésében, a betegségek megelőzésére, a máj és más szervek, továbbá a gyomor-bél traktusaiban, serkenti a pajzsmirigy működését, javítja és szabályozza a hormonok működését, és megakadályozza a pajzsmirigy- betegségek kialakulását.
Nyugat-Európában kezd egyre népszerűbb lenni a fekete berkenye (Aronia melanocarpa) gyümölcslevének fogyasztása gyógyhatású készítményként.
Milyen gyógyhatású anyagokat tartalmaz?
Antioxidánsokban gazdag mert antocianinokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz
A fekete berkenye összes antocianin-tartalma 450 mg/100 g, az aronia összes antocianin-tartalma 1000 mg/100 g, tehát ebben a tekintetben magasan a legjobb.
Az antioxidánsok semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket.
A szabad gyökök az anyagcsere során a szervezetünkben képződnek, az oxidáció melléktermékei.
Nagyon agresszív molekulák, sejtkárosodást, daganatképződést, idegrendszeri zavarokat okoznak, gyorsítják az öregedési folyamatokat.
P vitamin
Ugyancsak antioxidáns hatású, amellett élénkíti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, tehát csökkenti a bevérzés veszélyét.
Elősegíti a sejtfalakon keresztül történő anyagcserét. Erősíti a C-vitamin hatását és lehetővé teszi a PP vitamin fokozott működését.
B2 és a PP vitamin
Az utóbbit nevezik még PP faktornak és B3 vitaminnak is.
Mint a többi B vitamin vízben jól oldódik, a szervezetből könnyen kiürül, folyamatosan pótolni kell.
Viszont főzés közben könnyen kioldódik a gyümölcsökből, főzelékekből, így könnyen pótolható.
Fényen elbomlik, emiatt a gyümölcsszörpöt, lekvárt érdemes sötétszínű üvegben tárolni.
Jó hatású a növekedésre és a szaporodásra.
Elősegíti a pállott száj és nyelv gyógyulását.
A bőr és a köröm egészségét biztosítja. Hiánya pellagrát okoz. Mérsékli a szem fáradékonyságát.
Vérnyomáscsökkentő, fokozza a keringést. Koleszterin és triglicerid csökkentő hatású.
Az idegrendszer jó működéséhet is szükséges.
B6 vitamin
Vízoldékony és gyorsan kiürülő, mint a többi B vitamin.
Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vérsejtek képzésében.
Segíti a zsírok és fehérjék felszívódását.
Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak előállítását.
C-vitamin
Szintén vízoldható, a szervezetből könnyen kiürülő anyag. Folyamatos pótlása szükséges.
Segíti a vas felszívódását, a sebek gyógyulását, fokozza az immunrendszer működését.
Csökkenti a koleszterinszintet, akadályozza a nitrozaminok (rákkeltő anyagok) képződését,
mérsékeli sok allergiát okozó anyag hatását.
Milyen betegségek gyógyításában segíthet még a fekete berkenye?
- Alzheimer kór
- Magas vérnyomás (csökkenti a magas vérnyomást)
- Diabetes ( magas vércukorszint csökkentésével)
- A diebetes általi másodlagos károsodásokat enyhíti (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása)
- Rákos daganatok képződésének csökkentése (főként vastagbélrák)
(Science Daily Magazin 2004.12.13.)
Az Arónia felhasználása, receptek
A feketete berkenye gyümölcsből finom és nagyon erős gyógyhatású ételeket készíthetünk.
Az arónia lé 100% természetes gyümölcslé, nem kell tartósítani.

Ugyan úgy készítjük, mint mustot, simán kipréseljük szőlőpréssel.
Vákum csomagolásban hosszú évekig eltartható, tartósítószer nélkül.
Ha valaki nem szereti a fanyar ízét, akkor almalével keverve kifejezetten finom és egészséges üdítő italt lesz a fekete berkenye lé.
Felhasználás:
Pozitív tulajdonságai miatt az arónia termékek listája valóban hosszú, csak néhány feldolgozási fajtát említünk meg.
Más gyümölcsöktől eltérően az arónia lehetővé teszi számunkra, hogy meghosszabbítsuk a betakarítást húsz napig.
A gyümölcs betakarítása után az arónia rövid ideig tárolható olyan csomagolásban, amelyet egyébként gyümölcstermesztésben használnak (dobozos raklapok, műanyag vagy karton dobozok, tálcák stb).
Ha a gyümölcsöt nem azonnal dolgozzák fel, akkor tárolni kell. Ha szokásosan tároljuk 15-25 ° C-on és 80% relatív páratartalom mellett, az érett gyümölcsök két hétig és 2 ° C-on három-négy hónapig tarthatók el.
Alacsony hőmérsékleten tárolva biokémiai változások lépnek fel a gyümölcsben, azaz csökken a tanninok mennyisége, nő a cukor mennyisége, és a gyümölcsök ízletesebbé válnak.
A gyümölcsöket tartósítani szokás, de frissen is értékesíthetők.
Az arónia leve sötétvörös színű és erős ízű.
Az arónia juice hozama magas 75-80%, amelyet 6% -kal lehet növelni, ha a gyümölcs -5 ° C-on egy ideig fagyasztjuk, mielőtt préselnénk.
Más gyümölcslevekkel is keverhető, javíthatja azok ízét és színét.
A tiszta lé mellett készíthetünk kevert gyümölcslevet, koncentrátumot, szirupot és frissítőket is.
Az arónia értékét a teák, a karamell, a csokoládé, a cukrozott gyümölcs és a fagylalt előállításában egyre inkább felismerik.
Az 1 kilónyi arónia gyümölcs akár 320 g antocianin színű anyagot eredményezhet.
A sajtolás után visszamaradt maradékokból nyert kivonat felhasználható az élelmiszerek színezésére.
A gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók saját konyhánkban is.
Lehetőleg más gyümölcsökkel keverjük össze az ízesebb fogyaszthatóság miatt..
A gyümölcsben található magas pektintartalom (kb. 0,75%) miatt az aronia kiválóan alkalmas lekvárra és jam készítésére.
Aróniából készítünk zseléket és csokoládéket, gyümölcsleveket, likőröket, joghurtot, desszertborokat, pálinkát.
RECEPTEK
Dzsem
Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzájön 25 dkg berkenye lé és 50 dkg cukrot.
Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.
Szörp szamócával és szederrel
80 % arónia lé, 10 % szamóca lé, 10 % szeder lé
A gyümölcsök levét felmelegítjük, annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé súlya, aztán hagyjuk kihűlni.
Jégkrémtartóban fagyasztva vízhez, teához adhatjuk.
Zselé
50 dkg fekete berkenye , 1 narancs reszelt héja, 3 dl víz, 50 dkg cukor
Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt a vízzel és a narancshéjjal 10 -15 percen át, majd kis lángon kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök héja fel nem reped.
Ezután leszűrjük, a levét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, oldódásáig melegítjük, majd 1-2 percig főzzük.
Még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.
Jégkrém
50 dkg alma + berkenye + szamóca + szeder , /A berkenyéből tegyünk félre a díszítéshez!/, 1 narancs leve, 15 dkg cukor,
1,5 dl víz, 1 tojás fehérje
Az előző módon kinyerjük a gyümölcsök levét, feloldjuk benne a cukrot, főzzük, majd lehűtjük.
A felvert tojásfehérjéhez adjuk, fagyasztóba rakjuk, és ½ óránként megkeverjük. Körülbelül 2- 2 ½ óra alatt jégkrémmé fagy.
Kompót
1 kg arónia, 40 dkg cukor, 1liter víz
A feketete berkenyét megmossuk, majd a vizet felforraljuk cukorral, ha forr beletesszük az aróniát és 5-10 percig főzzük.
Tiszta befőttes üvegekbe szedjük a levével együtt. Jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Kapcsolódó Kutatások és Publikációk:
Az arónia polifenol tartalma
Fekete berkenye és a cukorbetegség
A fekete berkenye hatásai az agyra
Metabólikus szindróma
Daganatos megbetegedések
Fekete berkenye és a szív és érrendszer
Arónia és az Emésztőrendszer
Gyulladás csökkentés Aróniával
Máj állapot és a fekete berkenye
A fekete Berkenye fogyasztása és hatásai
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
d

A természet ajándéka az egészségért és a vitalitásért
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről,
azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A természet ajándéka az egészségért és a vitalitásért!
A fekete berkenye a világ 10 szuperegészséges gyógynövényének egyike.
Gyógyhatásai mind a betegségek megelőzésében, mind a krónikus betegségek kezelésében felülmúlhatatlan.
Az arónia két fő fajtája ismert: a fekete arónia (Aronia melanocarpa) és a vörös arónia (Aronia arbutifolia).
Mindkét faj rendkívül ellenálló és könnyen termeszthető, ezért sokan a kertészetben és a mezőgazdaságban is felismerték potenciálját.
Az európai és ázsiai telepesek érkezésével a feketeberkenye elkezdett elterjedni az új kontinensen, és az amerikai indiánok kultúrájában is fontos szerepet játszott.
A növény bogyói édesek, keserűek és savanyúak lehetnek, és sokféle módon felhasználhatók, például lekvár, dzsem, bor és szörp készítésére.
Az arónia számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, mivel magas antioxidáns tartalmú, és úgy tartják, hogy segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, valamint azimmunrendszer erősítésében.
Szerencsére éghajlatunkon nagyon jól, bőségesen megterem, abszolút vegyszermentesen nevelhető.
Már dédszüleink is jól ismerték a feketeberkenye gyógyhatásait.
A fekete berkenye hatása az egészségünkre:
Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást, megszünteti a gyomor problémákat (megelőzi gyomorfekélyt), eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből, megelőzi az érelmeszesedést, enyhíti migrént, védő hatást gyakorol a belek működésére, erősíti a vérszegénység elleni küzdelmet, erősíti az immunrendszert és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.
Befolyásolja és javítja a látást (megakadályozza a szürkehályog kialakulását és védi a szemet az UV sugárzástól), hatása javítja a memóriát, növeli a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot).
Segít a krónikus betegségek, mint a rák, a Parkinson-kór, bronchitis kialakulásának megelőzésében, a betegségek megelőzésére, a máj és más szervek, továbbá a gyomor-bél traktusaiban, serkenti a pajzsmirigy működését, javítja és szabályozza a hormonok működését, és megakadályozza a pajzsmirigy- betegségek kialakulását.
Nyugat-Európában kezd egyre népszerűbb lenni a fekete berkenye (Aronia melanocarpa) gyümölcslevének fogyasztása gyógyhatású készítményként.
Milyen gyógyhatású anyagokat tartalmaz?
Antioxidánsokban gazdag mert antocianinokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz
A fekete berkenye összes antocianin-tartalma 450 mg/100 g, az aronia összes antocianin-tartalma 1000 mg/100 g, tehát ebben a tekintetben magasan a legjobb.
Az antioxidánsok semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket.
A szabad gyökök az anyagcsere során a szervezetünkben képződnek, az oxidáció melléktermékei.
Nagyon agresszív molekulák, sejtkárosodást, daganatképződést, idegrendszeri zavarokat okoznak, gyorsítják az öregedési folyamatokat.
P vitamin
Ugyancsak antioxidáns hatású, amellett élénkíti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, tehát csökkenti a bevérzés veszélyét.
Elősegíti a sejtfalakon keresztül történő anyagcserét. Erősíti a C-vitamin hatását és lehetővé teszi a PP vitamin fokozott működését.
B2 és a PP vitamin
Az utóbbit nevezik még PP faktornak és B3 vitaminnak is.
Mint a többi B vitamin vízben jól oldódik, a szervezetből könnyen kiürül, folyamatosan pótolni kell.
Viszont főzés közben könnyen kioldódik a gyümölcsökből, főzelékekből, így könnyen pótolható.
Fényen elbomlik, emiatt a gyümölcsszörpöt, lekvárt érdemes sötétszínű üvegben tárolni.
Jó hatású a növekedésre és a szaporodásra.
Elősegíti a pállott száj és nyelv gyógyulását.
A bőr és a köröm egészségét biztosítja. Hiánya pellagrát okoz. Mérsékli a szem fáradékonyságát.
Vérnyomáscsökkentő, fokozza a keringést. Koleszterin és triglicerid csökkentő hatású.
Az idegrendszer jó működéséhet is szükséges.
B6 vitamin
Vízoldékony és gyorsan kiürülő, mint a többi B vitamin.
Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vérsejtek képzésében.
Segíti a zsírok és fehérjék felszívódását.
Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak előállítását.
C-vitamin
Szintén vízoldható, a szervezetből könnyen kiürülő anyag. Folyamatos pótlása szükséges.
Segíti a vas felszívódását, a sebek gyógyulását, fokozza az immunrendszer működését.
Csökkenti a koleszterinszintet, akadályozza a nitrozaminok (rákkeltő anyagok) képződését,
mérsékeli sok allergiát okozó anyag hatását.
Milyen betegségek gyógyításában segíthet még a fekete berkenye?
- Alzheimer kór
- Magas vérnyomás (csökkenti a magas vérnyomást)
- Diabetes ( magas vércukorszint csökkentésével)
- A diebetes általi másodlagos károsodásokat enyhíti (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása)
- Rákos daganatok képződésének csökkentése (főként vastagbélrák)
(Science Daily Magazin 2004.12.13.)
Az Arónia felhasználása, receptek
A feketete berkenye gyümölcsből finom és nagyon erős gyógyhatású ételeket készíthetünk.
Az arónia lé 100% természetes gyümölcslé, nem kell tartósítani.

Ugyan úgy készítjük, mint mustot, simán kipréseljük szőlőpréssel.
Vákum csomagolásban hosszú évekig eltartható, tartósítószer nélkül.
Ha valaki nem szereti a fanyar ízét, akkor almalével keverve kifejezetten finom és egészséges üdítő italt lesz a fekete berkenye lé.
Felhasználás:
Pozitív tulajdonságai miatt az arónia termékek listája valóban hosszú, csak néhány feldolgozási fajtát említünk meg.
Más gyümölcsöktől eltérően az arónia lehetővé teszi számunkra, hogy meghosszabbítsuk a betakarítást húsz napig.
A gyümölcs betakarítása után az arónia rövid ideig tárolható olyan csomagolásban, amelyet egyébként gyümölcstermesztésben használnak (dobozos raklapok, műanyag vagy karton dobozok, tálcák stb).
Ha a gyümölcsöt nem azonnal dolgozzák fel, akkor tárolni kell. Ha szokásosan tároljuk 15-25 ° C-on és 80% relatív páratartalom mellett, az érett gyümölcsök két hétig és 2 ° C-on három-négy hónapig tarthatók el.
Alacsony hőmérsékleten tárolva biokémiai változások lépnek fel a gyümölcsben, azaz csökken a tanninok mennyisége, nő a cukor mennyisége, és a gyümölcsök ízletesebbé válnak.
A gyümölcsöket tartósítani szokás, de frissen is értékesíthetők.
Az arónia leve sötétvörös színű és erős ízű.
Az arónia juice hozama magas 75-80%, amelyet 6% -kal lehet növelni, ha a gyümölcs -5 ° C-on egy ideig fagyasztjuk, mielőtt préselnénk.
Más gyümölcslevekkel is keverhető, javíthatja azok ízét és színét.
A tiszta lé mellett készíthetünk kevert gyümölcslevet, koncentrátumot, szirupot és frissítőket is.
Az arónia értékét a teák, a karamell, a csokoládé, a cukrozott gyümölcs és a fagylalt előállításában egyre inkább felismerik.
Az 1 kilónyi arónia gyümölcs akár 320 g antocianin színű anyagot eredményezhet.
A sajtolás után visszamaradt maradékokból nyert kivonat felhasználható az élelmiszerek színezésére.
A gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók saját konyhánkban is.
Lehetőleg más gyümölcsökkel keverjük össze az ízesebb fogyaszthatóság miatt..
A gyümölcsben található magas pektintartalom (kb. 0,75%) miatt az aronia kiválóan alkalmas lekvárra és jam készítésére.
Aróniából készítünk zseléket és csokoládéket, gyümölcsleveket, likőröket, joghurtot, desszertborokat, pálinkát.
RECEPTEK
Dzsem
Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzájön 25 dkg berkenye lé és 50 dkg cukrot.
Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.
Szörp szamócával és szederrel
80 % arónia lé, 10 % szamóca lé, 10 % szeder lé
A gyümölcsök levét felmelegítjük, annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé súlya, aztán hagyjuk kihűlni.
Jégkrémtartóban fagyasztva vízhez, teához adhatjuk.
Zselé
50 dkg fekete berkenye , 1 narancs reszelt héja, 3 dl víz, 50 dkg cukor
Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt a vízzel és a narancshéjjal 10 -15 percen át, majd kis lángon kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök héja fel nem reped.
Ezután leszűrjük, a levét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, oldódásáig melegítjük, majd 1-2 percig főzzük.
Még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.
Jégkrém
50 dkg alma + berkenye + szamóca + szeder , /A berkenyéből tegyünk félre a díszítéshez!/, 1 narancs leve, 15 dkg cukor,
1,5 dl víz, 1 tojás fehérje
Az előző módon kinyerjük a gyümölcsök levét, feloldjuk benne a cukrot, főzzük, majd lehűtjük.
A felvert tojásfehérjéhez adjuk, fagyasztóba rakjuk, és ½ óránként megkeverjük. Körülbelül 2- 2 ½ óra alatt jégkrémmé fagy.
Kompót
1 kg arónia, 40 dkg cukor, 1liter víz
A feketete berkenyét megmossuk, majd a vizet felforraljuk cukorral, ha forr beletesszük az aróniát és 5-10 percig főzzük.
Tiszta befőttes üvegekbe szedjük a levével együtt. Jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Kapcsolódó Kutatások és Publikációk:
Az arónia polifenol tartalma
Fekete berkenye és a cukorbetegség
A fekete berkenye hatásai az agyra
Metabólikus szindróma
Daganatos megbetegedések
Fekete berkenye és a szív és érrendszer
Arónia és az Emésztőrendszer
Gyulladás csökkentés Aróniával
Máj állapot és a fekete berkenye
A fekete Berkenye fogyasztása és hatásai
Videó szerzője: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
d
- Találatok: 89