Aszalt szilva az egészségünk védelmében
Az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban
Védelmet nyújt a csontritkulás ellen az idősebb hölgyeknek
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Ha az aszalt szilva jótékony hatásairól van szó, a legtöbbeknek az jut eszébe, hogy segít megakadályozni, illetve enyhíteni a székrekedést -
de valójában ennél sokkal több mindenre jó ez a finomság.
Ezentúl másként fogunk gondolni az aszalt szilvára, egy új tanulmány szerint ugyanis a rendszeres napi fogyasztása segít elkerülni a rettegett csontritkulást.
A menopauzát követően a csontokat védő ösztrogén hormon szintje drasztikusan csökken, amely gyulladásos folyamatokat is elindít és hozzájárul a csontvesztéshez.
Az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkentik gyulladásokat és rombolják a káros szabad gyököket.
Azok az 50 év felettiek, akik rendszeresen eszegetnek aszalt szilvát, kevésbé kitettek a csontok törékenységének és így a csonttörésnek.
A csontritkulás milliónyi felnőttet érint, elsősorban nőket. Évente több millióan szenvednek csonttörést esések következtében.
Ez nem csak fájdalommal jár, de korlátozott mozgással, a függetlenség elvesztésével is, sokak számára pedig végzetes állapotot jelent.
Egy tanulmány szerint napi 6-12 szilva-aszaltszilva csökkentheti azokat a gyulladási folyamatokat, amelyek a csontvesztéshez járulnak a menopauzán átesett nőknél.
Alacsonyabb vérnyomás
Egy 2010-ben készült kutatás felhívta rá a figyelmet, hogy akik rendszeresen esznek aszalt szilvát, illetve isznak szilvalevet, alacsonyabb lehet a vérnyomása, így a magas vérnyomással küzdőknek is érdemes lehet az étrendjükbe építeni.
A népi gyógyászatban a májproblémák kezelésére is szokták ajánlani.
Szintén 2010-ben készült az a tanulmány, amely szerint a májbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti ez a gyümölcs, illetve támogathatja a máj működését, és a hepatitiszben szenvedőknek is jó ötlet lehet a fogyasztása.
Hatékony hashajtó
Persze, az sem véletlen, hogy az aszalt szilvát hatékony házi hashajtóként ismerik a legtöbben. Ezt egy 2008-as kutatás is igazolja.
Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz.
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is segítséget nyújthat, de nekik különösen oda kell figyelniük magas kalóriatartalmára.
Cukorbetegség esetén is fogyasztható
Mértékkel a cukorbetegek is ehetnek aszalt szilvát, mivel kutatások szerint nem emeli meg nagy mértékben a vércukor- és az inzulinszintet sem.
Emellett azonban fontos tudni, hogy cukortartalma magas: egy közepes aszalt szilva 1,2 gramm fruktózt tartalmaz, a napi fruktózbevitelt pedig 15-25 gramm környékén érdemes tartani egészségi állapottól függően.
Az aszalt szilvában sok a kálium és a K-vitamin; érdemes mindig a tartósítószerektől mentes verziót választani.
Összegezve:
Az aszalt szilva tehát ígéretes tápláléknak bizonyult.
Különösen azoknál a hölgyeknél lehet fontos szerepe, akiknél alternatívákat kell keresni a gyógyszeres kezelések helyett, mert azok valamiért nem kivitelezhetőek.
Az aszalt szilva kalóriaszegény, ugyanakkor rendkívül értékes: tartalmaz káliumot, bórt, rezet és különféle egészséges növényi anyagokat, amelyek jó hatással vannak a csontokra. Szuper élelmiszerként tartják számon, javítja a bélflórát, lassítja az öregedést, csökkenti a vashiányt, valamint a cukorbetegség és szívbetegségek esélyét.
Korábbi elemzések kimutatták, hogy a szilva polifenol kivonatokat tartalmaz, ezek a növényi anyagok antioxidánsok és a gyulladást is csökkentik.
Fogyasszuk amikor csak tudjuk!
Aszalt szilva sütőben tartósítószer-mentesen
Videó szerzője: Mindmegette.hu
- Találatok: 430